SKOK S PALICO

Na letvico želi iti navpično, ne poševno

Tina Šutej ob vrnitvi s Poljske strnila vtise po osvojitvi srebra na EP. Naslednji cilj skakalke s palico je olimpijsko odličje na igrah v Tokiu.
Fotografija: Tini Šutej se je s srebrnim odličjem odvalil kamen od srca. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tini Šutej se je s srebrnim odličjem odvalil kamen od srca. FOTO: Uroš Hočevar

Slovenska atletika je po dvanajstih letih spet osvojila odličje na evropskem prvenstvu v dvorani. Poljski Torunj je bil srečen srebrn kraj za 32-letno ljubljansko skakalko s palico Tino Šutej, ki se je zaradi delovnih namenov kraljice športov pred leti preselila v Celje, kjer vadi pod vodstvom trenerja Milana Kranjca.

Zanimivo, ta je pravi čarovnik za skok s palico, poleg Šutejeve, če omenimo le članska odličja, je leta 2016 v Amsterdamu do bronaste kolajne na evropskem prvenstvu pripeljal Roberta Rennerja. Tokrat se je žlahtno okitila diplomirana biologinja, doštudirala je v ZDA, po velikem uspehu, bila je že denimo svetovna mladinska podprvakinja, pa je predvsem čutila olajšanje.

Navrgla je, da si bo zdaj vzela teden dni premora, prišla bo sicer pogledat na Kladivarjev stadion v Celju, morebiti bo šla na sneg v hribe, kjer že dolgo ni bila, na kavo pa niti ne more oditi. »No, pač zdaj v vzhodni del Slovenije,« se je zasmejala. »Letos sem skakala konstantno, cilj na evropskem prvenstvu je bila kolajna, zdaj je tukaj. Občutek je neverjetno lep, odličje je prišlo v pravem trenutku. Odvalil se mi je kamen od srca, zdaj mi bo lažje,« je začela žlahtnica.

»Naslednji letošnji cilj je zagotovo olimpijsko odličje v Tokiu, verjamem, da mi lahko uspe. Želim si izboljšati svoj državni rekord, kolajna je moj cilj in otroška želja, ki jo želim izpolniti. Milan Kranjc je odličen trener, resnično vrhunsko obvlada skok s palico, rezultati so tukaj, tako da sistema treninga seveda ne bomo spreminjali. Rezerve pa so, v moči in tehniki. Predvsem v moči zgornjega dela trupa, pri tehniki pa pri gimnastičnih prvinah skoka. Treba je vedeti, da druge vrhunske skakalke s palico prihajajo iz telovadnih vrst, sama ne, zato je treba še popraviti prvino skoka, ko se dvigam na letvico še malce preveč poševno, namesto da bi šla navpično,« se je k naslednjim tekmovalnim in športno-službenim zadevam obrnila Tina Šutej.
 

Splača se vztrajati


Državna rekorderka s 475 cm, dosežnimi lani v slovenski prestolnici, v dvorani ima centimeter manj, pri tekmovanjih tudi posebej poudarja vpliv taktike. »Bistveno je, da letvice na višinah premaguješ v prvih poskusih, to je pomembno zaradi poznejšega preračunavanja vrstnega reda. V Torunju je bila Britanka Holly Bradshaw sicer prva favoritinja v palici, saj je imela 15 cm boljši rezultat od mojega. Je pa zato na koncu resnično presenetila zlata Švicarka Angelica Moser, dve višini, 460 in 465, je preskočila šele v tretjem poskusu. Torej pri taktiki vedno ne velja neko matematično pravilo,« pravi tekmovalka, ki je drugo mesto osvojila z najboljšo višino sezone 4,70 m. Moserjeva je zmagala z osebnim rekordom 475 cm.

Šutejevi pa ni bilo vedno postlano z žlahtnim cvetjem na športni poti, bilo je tudi trnje, a je Tina vztrajala, da v kraljici športov še ni dobila svojega kronskega dragulja v obliki odličja. »Tekmovalnih razočaranj na velikih tekmah se je nabralo veliko, vsa ta so me močno prizadela. A preprosto imam atletiko rada, tudi treniranje. Splača se vztrajati, ni treba vse pustiti. Če verjameš in delaš za to, ni nujno, da se bo izšlo. A vseeno je treba vztrajati, obup ni rešitev,« je omenila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije