NOGOMET

Mundial po meri Jezusa in Mandele

Predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino je osupnil. Prvi zmagovalec 22. svetovnega prvenstva v Katarju je Ekvador.
Fotografija: Predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino je dajal lekcije. FOTO: Matthew Childs, Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino je dajal lekcije. FOTO: Matthew Childs, Reuters

Ljubljana • Veličasten nogometni ples se je začel s prvo zmago Ekvadorja in prvim porazom gostitelja na uvodnih tekmah. Do 18. decembra bodo igrali 63 tekem, finalna bo 64.

Mundial je že pred prvim sodnikovim žvižgom Italijana Danieleja Orsatija na uvodni tekmi med gostiteljem Katarjem in Ekvadorjem vznemiril športni svet. V glavni vlogi je bil predsednik Fife Gianni Infantino.

»Ne želim dajati lekcij o življenju, toda te kritike so v osnovi nepravične, enostranske, so le hipokrizija. Za vse, kar smo Evropejci počeli v zadnjih 3000 letih, bi se morali opravičevati naslednjih 3000 let, preden bi začeli dajati moralne lekcije drugim ljudem,« je povedal Infantino. »Obenem se počutim kot Katarec, Arabec, Afričan, počutim se kot gej, kot invalid, kot delavec migrant,« je šel Švicar iz ene skrajnosti v drugo.

Evropski mediji so se po večini ostro odzvali na – milo rečeno – nenavaden govor Giannija Infantina. Eden od komentatorjev je na njegovo trditev, da bi se morali »Evropejci naslednjih 3000 let opravičevati za to, kar so počeli zadnjih 3000 let drugim«, odzval z besedami: »Človek je dokazal, da nima pojma o nogometu in da ga ne zanima drugo od gledanja stadionov, ki prinašajo zaslužek organizatorjev, njemu pa provizijo.«

Najbolj konkretni so bili pri britanskem časniku Guardian, kjer so Infantina v naslovu komentarja označili za nekoga, ki želi biti nogometni Jezus in nogometni Mandela. Komentator je izpostavil, da je Infantinov uro in pol (!) dolg monolog spominjal na nekoga iz marcipana, ki se spreminja, ker je jezen in izgubljen zavoljo kritik pred začetkom mundiala. Infantino pa je deloval kot človek, ki se ne zdi samo utrujen in jezen, ampak nenavadno izpraznjen, saj je tako dolgo živel blizu smrti in pokvarjenosti drugih, da je začel gniti od znotraj kot mrtva riba. »In še bistveno: mar sploh kdo ve, kaj je želel sporočiti predsednik Fife?« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije