Meni, da bo milijon dovolj za obstanek

Peter Dermol, predsednik NK Rudar, je optimist. Moštvo v rokah Igorja Panadića in Živojina Vidojevića.
Fotografija: Aljaž Krefl (s št. 43) je že pri 25 letih med najizkušenejšimi nogometaši pri Rudarju. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Aljaž Krefl (s št. 43) je že pri 25 letih med najizkušenejšimi nogometaši pri Rudarju. FOTO: Jože Suhadolnik

Ko zaškriplje v nogometnem okolju, kot je velenjsko, marsikoga zaboli srce. Rudarjeva športna podoba je boleča, v drugi del sezone bo startal kot zadnji na prvoligaški lestvici – z zaostankom devetih točk (8:17) za predzadnjim Bravom. Predsednik kluba Peter Dermol je tri tedne pred prvo tekmo razblinil vse neznanke. »Rudarjeva prihodnost je 1. SNL,« je zagotovil tudi podžupan Mestne občine Velenje.

Jesenska kalvarija rudarjev je imela poletno srhljivko, po kateri je razpadel strokovni štab. Posledica razprtij je bila vidna na igrišču, prepričljivo zadnje mesto po prvem delu sezone, ki jo je po Almirju Sulejmanoviću, Janiju Žilniku, Nikoli Jarošu kot četrti trener v sezoni končal Andrej Panadić. A kljub slabemu izhodišču vdaje še ni.

»Stvari smo umirili. Tako odličnega vzdušja v moštvu že lep čas nismo imeli, vse je tako, kot mora biti. Prvi smo začeli priprave za drugi del prvenstva in prepričan sem, da bo Rudar spomladi na igrišču povsem drugačen, kot je bil jeseni,« predsednikova ocena stanja v športni zasedbi kluba ne odstopa od siceršnje, ki jo ustvarjata trener Panadić in tehnični vodja Živojin Vidojević. »Zaupamo jima, imata široka pooblastila pri izbiri igralcev in narekovanju športne politike. Upravni odbor jima glede na finančne zmožnosti prižge zeleno ali rdečo luč,« je o razmerju stroke in vodstva kluba povedal Dermol.

Rudar kljub vlogi prvega favorita za izpad še ne čuti posledic športnih neuspehov v klubskem proračunu. V preteklosti je ustvaril nekaj zaloge s prodajo igralcev, kot sta John Mary in Jaka Bijol, pri čemer se ni vedel razsipniško.

»Recimo, da nas bo ta sezona stala približno milijon evrov, ampak čez čas bi lahko čutili nekaj posledic obdobja, ko v klubu nismo ustvarjali dovolj domačih igralcev. Krize še ni, upamo, da je ne bo, a hkrati iščemo načine, ki bi klubu zagotavljale več stabilnosti. Zavedam se, da je preveč odvisnosti od mestne občine, po drugi strani se lahko pohvalimo, da smo ena redkih občin, ki svojih simbolov niso pustile na cedilu,« je iz dvojne vloge, prvega moža kluba in drugega MO, povedal Dermol in poudaril odprtost kluba za morebitne vlagatelje.

»Potrebujemo jih, ampak hkrati vemo, kako pri nas deluje gospodarstvo. V lokalni skupnosti je vse manj podpore pri velikih podjetjih, kakršno je bilo v preteklosti Premogovnik Velenje, zato je zelo pomembno, da poskušamo čim več ustvariti v lastnem domu. Vzgoja igralcev in prodaja sta ena ključnih strategij za preživetje, zato smo dvignili organizacijsko raven v mlajših kategorijah. Imamo rekordno število otrok, ki so naš največji potencial. Prav tako še nikoli doslej nismo imeli toliko trenerjev,« predsednik optimistično pogleduje proti lepši prihodnosti, a z vidno anomalijo. Na seznamu je veliko tujih igralcev in starejših.

»To je bila načrtna odločitev. Jeseni smo poskušali z mlajšimi igralci, spomladi stavimo na izkušenejše, še posebno smo okrepili obrambno vrsto. Zato o načrtu B, ki bo prišel v poštev takrat, ko bomo brez možnosti za obstanek, nismo veliko razmišljali,« je dal Dermol jasno vedeti tekmecem, da rudarjev še zlepa ne kaže odpisati. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije