KATAR 2022

Mbappe nokavtiral rojaka, v finalu želi tudi Messija

V dvoboj med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom bi lahko posegel francoski napadalec.
Fotografija: Kylian Mbappe in Antoine Griezmann delujeta odlično v moštvu Francije. FOTO: Matthew Childs/Reuters
Odpri galerijo
Kylian Mbappe in Antoine Griezmann delujeta odlično v moštvu Francije. FOTO: Matthew Childs/Reuters

V Katarju odštevajo zadnje dni do vrhunca 22. svetovnega prvenstva v nogometu, navijači, ki še vedno kapljajo v Doho, pa so prejšnje polemike spremenili v dilemo: kdo ima več možnosti za zmago – Argentina ali Francija, ki je v drugem polfinalu strla Maroko z 2:0 (Hernandez, Muani)? Morda je na obzorju najboljša tekma mundiala, morda dramatičen vrhunec, škarje in platno bi lahko imela v rokah najboljša nogometaša na svetu, ki sta še v igri.

Zgodovinsko rivalstvo med Lionelom Messijem in portugalskim asom Cristianom Ronaldom traja približno petnajst let in prav vselej smo pričakovali, da bo srdito merjenje moči med njima na klubski ravni dobilo nadgradnjo na svetovnem prvenstvu. Messi je bil v Nemčiji 2006 premlad za večjo akcijo, Ronalda je v polfinalu ustavil njegov poznejši trener Zinedine Zidane. Argentina in Portugalska sta se ujeli le na dveh prijateljskih tekmah v Ženevi in Londonu, vsaka je zabila en gol in odnesla eno zmago.

Tudi na Bližnjem vzhodu so ljubitelji tega duela pričakovali spopad Messi-Ronaldo, ki bi se zgodil v finalu – toda za Ronalda je bil usoden njegov selektor Fernando Santos, za razrvano Portugalsko pa Maroko, ki je pričakovano in zasluženo izgubil v polfinalnem derbiju s Francijo. Nič ne bo od hollywoodskega finala LM10 proti CR7, toda na obzorju je nemara še večji spektakel. Ronaldovi privrženci upajo, da bo v dvoboj posegel naravni naslednik legendarnega Portugalca, francoski napadalec Kylian Mbappe, tekmeci seveda želijo, da se dokončno zavihti med legende prav Lionel Messi. Mbappe javno simpatizira z Ronaldom, zato bo kar pravšnja menjava zanj.

Soba polna plakatov CR7

»Kylian je navijač madridskega Reala, njegov vzornik pa je Cristiano Ronaldo. Po stenah v svoji sobi ima polno njegovih posterjev, lahko vam razkrijem tudi podatek, da je Kylian preživel ure in ure na youtubu med gledanjem videoposnetkov Ronalda,« je pred leti zatrdil Kylianov oče Wilfried.

Francozi so navdušeni nad Mbappejem. Po opravičilu gledalcu, ki ga je Parižan nokavtiral s strelom med treningom pred tekmo z Marokom, ga imajo še raje. Bralci športnega dnevnika L'Equipe (N = 28.000) so mu prizanesli bolj kot drugima napadalcema v ekipi, ki jo je na igrišče poslal selektor Didier Deschamps. Francija (4-3-3) po mnenju bralcev L'Equipa: Lloris 7,4; Hernandez 7, Konate 7,2, Varane 6,4, Kounde 6,3; Fofana 5,4, Tchouameni 5,8, Griezmann 8,3; Mbappe 6,1, Giroud 5,1, Dembele 4,8.

Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta se merila le dvakrat zunaj klubov, vsak ima na računu po en gol in zmago. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta se merila le dvakrat zunaj klubov, vsak ima na računu po en gol in zmago. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

V finalu bodo šteli izkušnje, znanje in količina vložene energije. V dozdajšnjih snidenjih med Messijem in Mbappejem je bil uspešnejši mlajši as, dobil je tudi obstreljevanje pred štirimi leti v Rusiji (4:3). Tudi na to stavijo Francozi, Portugalci in Ronaldovi privrženci. Mbappe je namreč ob prvi tekmi z Ronaldom objavil sporočilo in ga poimenoval idol, nedavno Ronaldovo objavo na instagramu – potem ko ga je Santos posadil na klop – pa je Mbappe podkrepil z odgovorom G. O. A. T., kar v angleščini pomeni največji vseh časov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije