HOKEJ

Matjaž Kopitar pred vrnitvijo na klop risov

Nekdanji selektor je potrdil, da je prejel vabilo Hokejske zveze Slovenije.
Fotografija: Matjaž Kopitar je nazadnje vodil rise aprila 2015. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Matjaž Kopitar je nazadnje vodil rise aprila 2015. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Pred današnjim zasedanjem volilne skupščine Hokejske zveze Slovenije ni večjih ugank. Dozdajšnji predsednik Matjaž Rakovec ostaja edini kandidat za vodilno vlogo, pričakovati je njegovo novo izvolitev kot tudi to, da bo Dejan Kontrec še naprej generalni sekretar. Slednji pa se je že pogovarjal z Matjažem Kopitarjem o vrnitvi na reprezentančno klop.

Gorenjec, vrsto let reprezentant in nato klubski trener na Jesenicah ob premiernem nastopu železarjev v EBEL (sezona 2006/07), se je selektorskih nalog lotil decembra 2010, od klopi risov pa se je poslovil po neuspehu maja 2015. Takrat je izpad Slovenije iz najvišjega razreda na prvenstvu v Ostravi še posebno odmeval, saj je bila postava naše izbrane vrste močna, ob navzočnosti Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka primerljiva tudi s tisto sanjsko olimpijsko iz Sočija. Toda po štirih letih in pol se je Kopitar st. odločil za odhod, nasledila sta ga prejšnja sodelavca, najprej Nik Zupančič, za njim Kari Savolainen.

Podobno kot pod Kopitarjevim vodstvom pa so si na ledeni ploskvi sledili vzponi in padci. »Tako je to v športu z vzponi in padci, še posebno v tej naši ozki bazi, kjer nimamo neomejene izbire reprezentančnih kandidatov. Vesel sem, da imamo nekaj kakovostnih hokejistov v tujih ligaških tekmovanjih kot tudi nabiranja izkušenj mladih hokejistov pod vodstvom Gabra Glaviča, ki jih je že začel uveljavljati v članski konkurenci. V nadaljevanje slovenske hokejske zgodbe pa bo treba vložiti veliko dela in vztrajnosti,« nam je dejal nekdanji selektor, ki ne skriva, da je prejel povabilo o vrnitvi na reprezentančno klop: »Res je nesmiselno kar koli skrivati ali lagati. Srečala sva se z Dejanom Kontrecem in resno pogovarjala o tem, da bi v novi sezoni spet začel delati z našimi reprezentanti.«

Seveda ima nekdanji selektor, ki je po tisti neposrečeni Ostravi 2015 deloval tudi v Švici, nekaj zamisli, kako bi vodil slovensko izbrano vrsto, toda za zdaj si še, razumljivo, ne želi javno razpredati o tem, dokler ne bo podpisane pogodbe na mizi. Prvi pogoj za uresničitev njegove vrnitve je najprej jutrišnja Rakovčeva izvolitev, v tem primeru bo sledil temeljit dogovor o sodelovanju.
Matjaž Kopitar je nazadnje vodil rise aprila 2015. Foto: Leon Vidic
Matjaž Kopitar je nazadnje vodil rise aprila 2015. Foto: Leon Vidic

»Ohranjam svojo pogodbo pri mladih selekcijah Los Angeles Kings, tam sem v skupini trenerjev, ki delajo s tremi ekipami – do 14, 16 in 18 let. Sem pa že govoril o tem z nadrejenimi v ZDA, da v primeru selektorskih nalog moje delo tam ne bi trpelo,« nam je še dejal Kopitar. Prav v naslednjih dneh se bo namreč spet odpravil v Los Angeles in tam ostal do julijskih dni, saj gre za pomembno obdobje postavitev nalog in ciljev za novo sezono, nabora za obetavne igralce v NHL in nagrad za najboljše v zadnjih mesecih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije