NOGOMET

Maribor ima recept za brazilsko igrivi Ludogorec

Danes ob 19.30 v Razgradu uvodna tekma 4. kroga kvalifikacij za evropsko ligo.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Vijolična nogometna posadka je z mariborskega Letališča Edvarda Rusjana včeraj dopoldne odletela v Varno z upanjem, da letos ni zadnjič poletela v »Evropo«. Od tam se je zapeljala še proti dobrih 120 kilometrov oddaljenemu Razgradu, kjer bo drevi ob 19.30 igrala prvo tekmo zadnjega kvalifikacijskega sita za preboj v evropsko ligo.

Tekmec, bolgarski serijski prvak Ludogorec, pa je vse prej kot prijeten. Vijolični bi bili bržkone zadovoljni z najtesnejšim porazom z golom v gosteh. Pomočnik glavnega trenerja Maribora Saša Gajser in športni direktor Zlatko Zahović sta se minuli konec tedna še v živo seznanila s tem, kar sta že vedela. Ludogorec je v vzponu forme, prvi v prvenstvu in favorit, a tudi tekmec, ki bi lahko s svojim brazilsko igrivim načinom igre ustrezal že daleč naokoli znanemu pragmatičnemu pristopu Mariborčanov.

»Odlike so hitrost, sposobnost preigravanja, raznovrstnost in nepredvidljivost,« je Gajser svojemu šefu Darku Milaniču predstavil tekmeca.
 

Težav veliko, časa premalo


Milanič, Gajser, Zahović st. imajo preveč opraviti z moštvom. V njem se je nakopičilo toliko negativnosti, da bi trener potreboval vsaj dva tedna posebnih priprav in ne le dva, tri dni, koliko jih omogoča peklenski poletni ritem dveh tekem na teden. Milanič kljub slabemu prvenstvenemu vstopu v sezono in evropskemu razgaljanju slabosti poskuša ohranjati pozitivno držo.

»Obe tekmi lahko zasukata sezono v želeno smer. Ugoden izid v gosteh, ki nam bo omogočal upanje, da si v Mariboru lahko priigramo napredovanje, je naš cilj,« je o rezultatskem izplenu na vzhodu Bolgarije razmišljal Izolan, ki ne skriva, česa Maribor nima več in kaj bi moral vrniti, da bi bil znova evropski Maribor.

»Če želimo biti uspešen Maribor, potem moramo pokazati vse, kar znamo. Domala popolni bomo morali biti v napadanju in branjenju, srčni ter mentalno pri stvari skozi celotno tekmo. V tem delu tekmovanja so moštva zelo kakovostna, ampak izhajati moramo iz tega, da lahko nekaj naredimo,« je povedal Milanič, ki mu miren spanec kratijo predvsem igralske kombinacije.
 

Leva stran je kot luknjasti sir


O možnih spremembah in o dvomih, ki motijo umirjeno pripravo, je Milanič govoril že takoj po prvenstvenem porazu v Celju.
»Špiro Peričić ni v ritmu naše zgodbe, potreboval bi počitek,« je označil glavni tur v moštvu. Morda bi bil rešljiv, če bi bil zdrav veteran Aleksander Rajčević, toda Koprčan je ostal doma. Druga rešitev za štoperski položaj bi lahko bila premestitev Alexandruja Cretuja iz zvezne vrste. Ampak to ni vse, kar pesti strokovni štab.

Leva stran z Mitjo Vilerjem je vse prej kot zanesljiva. Proti Rosenborgu je bila kriva za vseh šest golov. Učinkovitost napadalcev je na nizki ravni. Luka Zahović si je vrnitev v ritem tekem pokvaril z zgrešeno enajstmetrovko proti Celju. Za Jasmina Mešanovića je gol kot začaran, Rok Kronaveter ne dohaja hitrosti tekmecev, Andrej Kotnik se šele privaja na zahtevnejše okolje, Marcos Tavares vse težje sledi hitrosti in agresivnosti nasprotnikov, Rudi Požeg Vancaš ima veliko prometa, premalo pomoči. Ustvarjalnost v zvezni vrsti je na najnižji možni ravni. Mariborska izhodišča pred tekmama niso rožnata. Pozitivno je, da igralci vedo, kakšna so razmerja sil.

»O tekmecu vemo vse, vemo pa tudi, kaj bomo morali delati. Zaletavosti si ne smemo privoščiti. Sijajno bi bilo, da bi zmagali ali ne prejeli gola,« pa je pričakovanja strnil Dino Hotić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije