BOLJŠE RAZMERE

Manj cvenka za vrhunske rezultate

Cvet slovenske kraljice športov je podpisal pogodbo z atletsko zvezo. Vrhunski razred je na boljšem za 9000 evrov, mednarodni za 4500.
Fotografija: Luka Janežič v letošnjem letu cilja predvsem na uspešen nastop na EP. FOTO: TOMI LOMBAR
Odpri galerijo
Luka Janežič v letošnjem letu cilja predvsem na uspešen nastop na EP. FOTO: TOMI LOMBAR

LJUBLJANA – Čeprav je snežna odeja pokrila Slovenijo, kraljica športov ne počiva. Na začetku marca bo v britanskem Birminghamu svetovno atletsko prvenstvo v dvorani, petnajst najboljših slovenskih atletov in atletinj pa je pred prvim globalnim izpitom v sezoni tudi podpisalo pogodbo z Atletsko zvezo Slovenije.

Pogodba pomeni predvsem denarni prispevek AZS za priprave, sicer pa je v finančno podporo panožne zveze vključeno kar 122 posameznikov in posameznic. V vrhunski selekciji je šest fantov in deklet oziroma žena, 9000 evrov pripada Luki Janežiču, Aniti Horvat (oba 400 m), Martini Ratej (kopje), tekačici na 400 m ovire Agati Zupin, skakalki s palico Tini Šutej in tisti v višino Maruši Černjul. Ratejeva bo zaradi uvrstitve v finale lanskega svetovnega prvenstva v Londonu sicer prejela še 2000 evrov bonusa, torej skupaj 11.000 evrov. Vrhunska selekcija je internacionalna, torej mednarodna, v njej pa je devet podanikov in podanic kraljice športov. Veronika Domjan (disk), Maja Mihalinec (100 in 200 m), Maruša Mišmaš (tek na 3000 m z zaprekami), kladivašica Barbara Špiler, skakalec s palico Robert Renner, Rok Puhar (maraton), Žan Rudolf in Jan Petrač (oba 800 m) ter Nejc Pleško (kladivo) bodo na boljšem za 4500 evrov. Denarna višina pogodb iz leta v leto pada, po besedah predsednika AZS Romana Dobnikarja v veliki meri zaradi vse manjšega prispevka Fundacije za šport. Sredstva FŠO za atletsko zvezo so namreč z 270.000 evrov padla na zdajšnjih 170.000. Je pa delež pogodbenega denarja za trenerje izstopajočih atletov in atletinj letos višji, in sicer 33 odstotkov zneska, ki ga dobi posameznik. »Podpis pogodb je lep uvod v pomembno sezono. Naši atleti in atletinje s tem dobivajo boljše razmere, da se lahko v miru pripravljajo, bo pa to ena od sezon, ki bo ključna za prihodnost kraljice športov v Sloveniji,« pravi Roman Dobnikar. Poleg Birminghama sta letos kot tekmovanji v ospredju še evropsko prvenstvo avgusta v Berlinu in Sredozemske igre junija v španski Tarragoni. Že za Združeno kraljestvo pa sta zelo nabrušena Janežič in Horvatova, oba sta v tej zimi s časoma 46,02 in 52,24 na istem mitingu na Dunaju postavila državna rekorda in tudi potrdila normo za Birmingham. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije