MOTOKROS

Makole čakajo svojega prvaka

Konec izjemne sezone v MXGP, prvo ime Tim Gajser. V petek sprejem svetovnega prvaka v njegovem kraju.
Fotografija: Tim Gajser je zaznamoval letošnjo sezono za svetovno prvenstvo v motokrosu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser je zaznamoval letošnjo sezono za svetovno prvenstvo v motokrosu. FOTO: Matej Družnik

ŠANGHAJ – Končala se je sezona za svetovno prvenstvo v motokrosu. Tim Gajser je letos poskrbel za najboljšo statistiko v razredu MXGP v karieri. Na 18 dirkah je zbral devet zmag in 15 stopničk, le trikrat ni stopil na oder, njegova najslabša uvrstitev je bila šesto mesto na VN Lombardije. Za primerjavo: v sezoni 2016, v kateri je kot novinec osvojil premierni naslov svetovnega prvaka v eliti, je vknjižil sedem zmag in 16 stopničk, njegova najslabša dirka pa je bila v Assnu, tam je zasedel 18. mesto.

Haloški as je najboljšo sezono v karieri sklenil z ogromno prednostjo v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem, Švicarjem Jeremyjem Seewerjem, ta znaša 202 točki, kar je enako točkovni zalogi štirih dirk! Podatek kaže, kako dominanten in stanoviten je bil med šest mesecev trajajočo sezono. Lovoriko si je zagotovil v Imoli pred mesecem, kjer jo je tudi proslavil z najbližjimi, sodelavci in navijači, včeraj pa je na finalu sezone na Kitajskem prejel še zlato kolajno za svoj tretji naslov svetovnega prvaka v karieri oziroma drugega v MXGP. Gala prireditev ga še čaka v Monaku.

»Imeli smo odlično pripravljalno obdobje, začetek sezone je bil neverjeten, sledilo je sedem zaporednih zmag, kar je poseben dosežek. V finišu sem se nekoliko boril sam s sabo,« je zadovoljen Gajser, ki se je po dveh težkih sezonah, v katerih se je bojeval s poškodbami in preizkušnjami v zasebnem življenju, vrnil na vrh. Letošnjo lovoriko je ovrednotil kot največjo na športni poti.
 

Za konec četrti na Kitajskem


Še pogled na finale sezone. Povsem nova proga v Šanghaju, kjer se je karavana dokazovala prvič, je bila 23-letnemu asu zelo všeč, kar je potrdil na obeh sobotnih uradnih treningih, na katerih je bil najhitrejši. Vodil je tudi v kvalifikacijah, a je nato dvakrat padel (posledice so bile bolečine v vratu) in nazadoval, startni položaj za dirko je izbiral kot enajsti.

V prvi vožnji zadnje dirke v sezoni je dobro startal, bil je četrti, nato pa napredoval na tretje mesto in ga držal do konca. V drugi vožnji se je s starta izstrelil kot tretji, za ovratnik mu je dihal lanski prvak, Nizozemec Jeffrey Herlings, a je Gajser lepo držal prednost. A je bil po prvi tretjini malo manj previden pri enem od skokov, pristal je zunaj proge, pri tem pa pobral enega od oglasnih panojev.

Znebil se ga je šele, ko se je ustavil na ravnini. Nadaljeval je na šestem mestu in se do konca prebil na četrto, kar je bila tudi končna uvrstitev na dirki. Zmagal je Herlings. Gajserja čaka še kup obveznosti, ena lepših bo ta petek v njegovih Makolah, kjer mu pripravljajo sprejem. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije