KATAR 2022

Levi izzivajo Ronalda in Mbappéja

Danes na svetovnem prvenstvu v Katarju še dve četrtfinalni tekmi. Nogometaši Maroka proti Portugalcem, derbi med Anglijo in Francijo.
Fotografija: Kylian Mbappé (desno) in Olivier Giroud sta glavna napadalna moč Francije. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Kylian Mbappé (desno) in Olivier Giroud sta glavna napadalna moč Francije. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Francija in Portugalska bosta v sredo drugi polfinalistki SP v nogometu, če zaupate stavnicam in verjamete večinskemu mnenju strokovnjakov. A prav lahko se zgodi, da bomo finalista 22. mundiala iskali na tekmi Anglija – Maroko. Na prvem zimskem prvenstvu v Katarju se je zgodilo že toliko presenečenj, da je pred dvobojem atlaških levov in evropskih Brazilcev ter edinim evropskim derbijem v četrtfinalu težko napovedovati kar koli razen še dveh spektaklov.

Le še šest tekem bomo gledali na svetovnem prvenstvu, ena od teh je nebodijetreba za tretje mesto, ki se mu je Uefa že davno odpovedala. Danes bodo oči svetovne javnosti najprej (16.00) uprte v nekakšen atlantski derbi, na katerem bo izbrana vrsta Maroka, potem ko je postala prva arabska reprezentanca v četrtfinalu SP, želela postaviti še celinski mejnik, saj iz Afrike še ni bilo polfinalista.

Da jim iberski sosedi ustrezajo, so pokazali, ko so izločili Špance po izvajanju 11-metrovk. Čeprav je Chelseajev Hakim Ziyech zvezdnik evropskega formata, je glavna moč ekipe selektorja Walida Regraguia disciplina in čvrsta obramba, ki je doslej na SP prejela vsega en gol, pa še to proti Kanadi. Hrvaška, Belgija in Španija so proti Bonu streljali s praznimi naboji. Za nameček se bodo Maročani počutili kot doma.

Portugalska je na drugi strani najučinkovitejša reprezentanca z 12 zadetki. Le enega z 11 metrov je prispeval Cristiano Ronaldo, ki je hočeš – nočeš glavna tema debat. Selektor Fernando Santos se lahko zaradi njega v hipu spremeni iz junaka v bedaka. Junak je postal, ko je zvezdnika št. 1 prvič po letu 2008 pustil na klopi, njegova zamenjava Gonçalo Ramos pa je proti Švici zabil hat-trick.

»Čas je, da se nehamo pogovarjati o Ronaldu, ki je naredil ogromno za portugalski nogomet. Seveda ni bil vesel, ker ni začel tekme, ampak razložil sem mu in imava normalno komunikacijo. Portugalska ni Ronaldo, pustite ga pri miru,« ima Santos že dovolj ponavljajočih se vprašanj.

Več kot dve milijardi evrov

Globalno in tradicionalno bo še odmevnejša večerna (20.00) evropska klasika, ki bo na zelenici postregla z več kot dvema milijardama evrov vrednima reprezentancama. Potem ko je Anglija v Rusiji 2018 po 28 letih prišla do polfinala SP in lani na EP prvič do finala, želi po edinem uspehu iz leta 1996 »nogomet vrniti domov«.

Gareth Southgate se sooča z mnogimi kritikami, da goji šablonsko igro, a rezultati govorijo v njegov prid. Vzdušje v ekipi obeta nekaj velikega, za nameček se je po družinski drami pravočasno v Doho vrnil Raheem Sterling. Kako zaustaviti Kyliana Mbappéja, pa je enigma, ki jo mora razvozlati selektor Southgate, za to nalogo pa naj bi pooblastil dešifranta Kyla Walkerja. Slavni pundit Gary Neville trdi, da je branilec Manchester Cityja edini, ki bi lahko oviral 23-letnega zvezdnika. »Nihče ne more trditi, da bo zaustavil Mbappéja, ampak gotovo mu ne bomo položili rdeče preproge k našim vratom,« pravi pitbul Walker.

Še ena slaba novica za francoskega stratega Didierja Deschampsa: angleški kapetan Harry Kane je v formi. »Menim, da smo dozoreli, da gremo do konca,« pravi angleška devetica, ki želi z naslovom počastiti spomin na nedavno preminulo kraljico Elizabeto II. Ko je Anglija slavila na starem Wembleyju, je njeno visočanstvo dopolnilo 40 pomladi ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije