PLEZANJE

Krudrozaver šampion na balvanih

Jernej Kruder osvojil svetovni pokal v balvanskem plezanju. Gregor Vezonik do premierne zmage, slavila tudi Janja Garnbret.
Fotografija: Jernej Kruder je poskrbel za nov višek slovenskega športnega plezanja. FOTO: Luka Fonda
Odpri galerijo
Jernej Kruder je poskrbel za nov višek slovenskega športnega plezanja. FOTO: Luka Fonda

MÜNCHEN – Slovenski športni plezalci so poskrbeli za nov mejnik. V Münchnu, kjer se je sklenil svetovni pokal v balvanih, so štirikrat stopili na stopničke. Gregor Vezonik in Janja Garnbret sta zmagala, Jernej Kruder je bil drugi ter je kot prvi Slovenec osvojil seštevek svetovnega pokala v balvanih. Katja Kadić je veliki slovenski uspeh dopolnila s petim mestom.

Za novo slovensko navdušenje je že v ženskem finalu poskrbela Janja Garnbret, ko je z najbolj prepričljivo predstavo večera premagala vso konkurenco. Edina je vse štiri balvane do vrha preplezala v prvem poskusu, za njo sta Japonki Miho Nonaka in Akijo Noguči končali na drugem in tretjem mestu. Tekmovanje se je končalo z moškim finalom, v katerem je bil najuspešnejši 23-letni Gregor Vezonik, ki je z dvema preplezanima balvanoma do vrha in dvema conama dosegel svojo krstno zmago v svetovnem pokalu, potem ko je bil letos že dvakrat tretji. Jernej Kruder si je priplezal drugo mesto, Slovencema pa je na stopničkah s tretjim mestom družbo delal Avstrijec Jakob Schubert. V skupnem seštevku so kar štirje Slovenci letošnji svetovni pokal v balvanih končali v najboljši deseterici. Kruder na prvem in Vezonik na petem mestu v moški razvrstitvi sezone, na končni ženski lestvici pa je Garnbretova skupno četrta, Kadićeva pa peta. V pokalu narodov je Slovenija osvojila drugo mesto. "To je najboljši možni občutek, ki ga lahko občutiš, sem brez besed. Že kot otrok sem razmišljal in sanjal o tem, kako je zmagati, zdaj sem to doživel. Zelo sem garal, da sem prišel do tega," so bile prve besede osuplega Vezonika. Sedemindvajsetletni Krudrozaver, ki rad pleza tudi v naravi ter pleni poglede s plezanjem po obokih mostov nad Ljubljanico ali naravnem oboku nad morjem na Majorki, sezone ni začel z velikimi pričakovanji. Vsekakor ne z mislimi, da bi lahko slavil v skupnem seštevku, a je že na uvodu v Meiringenu s prepričljivo zmago pokazal, da bi bila lahko ta sezona, v kateri je štirikrat stopil na stopničke, njegova. "Zelo težko je opisati vsa čustva. Vesel sem, da sem v finale prišel šestič letos in da sem znova na stopničkah, kar mi zelo veliko pomeni," je dejal Jernej Kruder. "Plezala sem brez pritiska, bila sem prepričana o sebi. Ko sem z obema rokama prijela vrh zadnjega balvana, sem bila zelo srečna," pa je občutke strnila Garnbretova, ki je na treh balvanskih tekmah, štiri je izpustila zaradi mature, stala na stopničkah, dvakrat na najvišji. Naslednja preizkušnja za športne plezalce bo septembra svetovno prvenstvo v težavnosti, balvanih in hitrosti v Innsbrucku.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije