SMUČANJE

Kranjec z 11. mestom do dosežka kariere v slalomu

V Madonni di Campiglio se je zalomilo favoritom nočne preizkušnje. Mikaela Shiffrin z zmago v courchevelskem slalomu podrla mejnike.
Fotografija: Mikaela Shiffrin znova in znova popravlja statistične zgodovinske knjige v alpskem smučanju. FOTO: AP
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin znova in znova popravlja statistične zgodovinske knjige v alpskem smučanju. FOTO: AP

LJUBLJANA –  Švicarski alpski smučar Daniel Yule je zmagal na nočnem slalomu za svetovni pokal v italijanski Madonni di Campiglio. Najboljši po prvi vožnji, Avstrijec Marcel Hirscher, je v drugo storil napako, drugi Norvežan Henrik Kristoffersen pa je povozil kol. Edini slovenski finalist Žan Kranjec, imel je visoko startno številko 77, je s končnim 11. mestom prišel do slalomskega dosežka kariere. Yule je bil četrti po prvi vožnji, na koncu pa je slavil s prednostjo 0,34 sekunde pred Avstrijcem Marcom Schwarzem na drugem in 0,50 sekunde pred njegovim rojakom Michaelom Mattom na tretjem mestu.
Mikaela Shiffrin znova in znova popravlja statistične zgodovinske knjige v alpskem smučanju. FOTO: AP
Mikaela Shiffrin znova in znova popravlja statistične zgodovinske knjige v alpskem smučanju. FOTO: AP

Žan Kranjec, zmagovalec zadnjega veleslaloma v Saalbachu, je sicer prismučal do drugih slalomskih točk v karieri. Prve je osvojil pred natanko dvema letoma prav v Madonni di Campiglio, ko je bil 28. »Tokrat je bila proga zelo dobro pripravljena, tako da je imelo veliko visokih številk dobre možnosti, da pridejo v drugi tek. To sem izkoristil, dobro smučal. Zelo sem vesel, da sem prišel naprej iz prvega teka, v drugem pa tudi dobro odsmučal in se boril do cilja,« je rezultat kariere opisal smučar iz Bukovice pri Vodicah.

Na vprašanje, ali je smučal tudi na krilih izjemnega uspeha pred dnevi, pa je odgovoril: »Če imaš za seboj takšen rezultat, je zagotovo lažje. Je pa tako, da v slalomu s številko 77 nimam česa izgubiti, in iz tega vidika si nisem nalagal kakšnega velikega pritiska.« Drugi Slovenec na startu Štefan Hadalin, ki je bil v Saalbachu osmi na slalomu in dosegel rezultat kariere, je bil prepočasen za drugo vožnjo, končal je na 39. mestu.
 

Najmlajša s 50 zmagami


Mikaela Shiffrin ostaja nepremagana na slalomskih progah, Američanka je zmagala na slalomu v Courchevelu. To je bila njena jubilejna, 50. zmaga v svetovnem pokalu alpskih smučark ter 35. slalomska. Izenačila je rekord Avstrijke Marlies Raich (pred poroko Schild) po številu slalomskih zmag v svetovnem pokalu. Američanka je tudi postala del elitnega kluba velike osmerice svetovnega pokala z vsaj 50 zmagami. Med ženskami imajo 50 zmag in več Švicarka Vreni Schneider (55), Avstrijka Annemarie Moser-Pröll (62) in Američanka Lindsey Vonn (82).

Je pa postala Shiffrinova najmlajša v zgodovini, ki je še pred svojim 24. rojstnim dnevom, tega bo praznovala marca, osvojila 50 zmag. Shiffrinova se je izenačila z italijansko legendo Albertom Tombo, več zmag kot ona pa imajo med moškimi še Avstrijca Hermann Maier (54) in Marcel Hirscher (63) ter sloviti Šved Ingemar Stenmark (86). Slovakinja Petra Vlhova, ki je bila druga že na prvi progi v Courchevelu, v finalu ni ogrozila zmagoslavja Shiffrinove, njen zaostanek je bil 29 stotink sekunde, tretja je bila Švedinja Frida Hansdotter (+0,37).

Tudi v finalu slaloma za svetovni pokal v Courchevelu je imela Slovenija svojo predstavnico. V drugo vožnjo je napredovala Ana Bucik, ki je na prvi progi vpisala 20. čas, a z velikim zaostankom 2,81 sekunde. V finalu je svojo uvrstitev poslabšala za dve mesti ter s skupnim zaostankom 3,89 sekunde končala kot 22. Maruša Ferk, prvič je startala v prvi slalomski jakostni skupini, a je povozila količek, in Andreja Slokar se nista prebili v finale. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije