SMUČARSKI PRAZNIK

Kranjec in proga zagotovilo za super smučarski praznik

Na Gorenjskem se začenja športno-zabavni spektakel z Žanom Kranjcem v glavni vlogi.
Fotografija: Slovenska sedmerica za Vitranc 2018 FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Slovenska sedmerica za Vitranc 2018 FOTO: Drago Perko

KRANJSKA GORA – V Kranjski Gori spijo mirno, hoteli so polni, snega dovolj. Celotna Zgornjesavska dolina pa bo do nedelje dihala v ritmu 57. pokala Vitranc, ki bo na severozahodu Slovenije zbral vse najboljše mojstre slaloma in veleslaloma. »Proga je pripravljena. Nič nas ne more presenetiti. Tudi če bo padlo še nekaj centimetrov snega,« so nam povedali v Kranjski Gori, kjer se je včeraj zbrala tudi slovenska moška reprezentanca. Na domačih tekmah bo nastopilo sedem smučarjev. Ob Žanu Kranjcu in Štefanu Hadalinu bodo priložnost dobili mlajši iz nižjih kategorij, ki se urijo na tekmah Fis in evropskih pokalih. Na startu prve vožnje sobotnega veleslaloma bodo Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Aljaž Dvornik, Žan Grošelj in Borut Božič. Na startu nedeljskega slaloma pa bodo ob Kranjcu in Hadalinu Aljaž Dvornik, Matevž Rupnik, Žan Grošelj in Žan Špilar.

Prvič med elito

»Za Žana in Štefana, ki vso sezono že nastopata v svetovnem pokalu, dileme ni: cilji so jasni in nič drugačni. Žan ima jasen fokus. Jutri bo prvič na veleslalomu nastopil med elitno sedmerico. Upam, da dobi na žrebu številko ena in da ne bo potreboval pol leta, da mu dodelijo enico. Cilj pa je, da po koncu tekme pristane tam, kakršno številko bo imel,« ambiciozno o tekmi trener Klemen Bergant, ki vodi ekipo za tehnične panoge, brez dlake na jeziku napove, kaj pričakuje od svojih dveh komandosov. V skladu z zmožnostmi pa naj bi s progo opravili tudi novinci, trije so letos na startu.

Domača ekipa je nastanjena nekaj kilometrov iz Kranjske Gore. FOTO: Drago Perko
Domača ekipa je nastanjena nekaj kilometrov iz Kranjske Gore. FOTO: Drago Perko

»Domača tekma svetovnega pokala je za vse tri dobra in velika šola,« razmišlja šef tehnične vrste, ki kljub napornim olimpijskim igram poka od energije. »Zvečer hitro zaspim, zjutraj vstajam ob treh. Tako do sedmih uredim vse pisarniške zadeve, temu sledi trening. Vsi imamo še vedno težave s prilagoditvijo na časovni pas,« je še dodal Bergant, potem je besedo dobila proizvodnja. Glavni adut bo 25-letni Žan Kranjec, ki se s startno številko ne obremenjuje, tudi enice se ne bi branil. »Vsaka številka od ena do sedem je dobra, upam, da se bom tudi na koncu uvrstil v najboljšo sedmerico in s tem dokazal, da spadam zraven,« je povedal dobro razpoloženi Kranjec, ki se na Vitrancu v dosedanjih nastopih pred domačimi navijači ni prebil višje od 16. mesta, leta 2016 je na tem mestu končal oba veleslaloma, ki jih je takrat Kranjska Gora gostila. Četrti veleslalomist z zadnjih olimpijskih iger je razkril, da je po vrnitvi počival le en dan, drugo pa treniral, en dan je namenil tudi kondicijski vadbi z dr. Mitjo Bračičem v Ljubljani.

Hadalinov dvojni program

»Počutim se v redu, nisem imel večjih težav s privajanjem, zdravje je tudi dobro. Obema disciplinama posvečam enako pozornost, zato se bom obeh tekem lotil enako,« je poudaril Štefan Hadalin, ki je letos vnovič namenil enakomerno pozornost obema tehničnima panogama, prvi sadovi trdega in predanega dela so vidni. Trener Bergant pa je mlade debitante spomnil, da ni le Žan mojster veleslaloma, ampak tudi Štefan, ki Kranjca tudi prehiti.

Slovenski adut na Vitrancu je Žan Kranjec. FOTO: Ap
Slovenski adut na Vitrancu je Žan Kranjec. FOTO: Ap

»To trener pravi, njega vprašajte za detajle. Meni godi, da dobro smučam. Če sem pa od koga hitrejši, je pa samo plus,« Hadalin ne daje pretiranega pomena medsebojni konkurenci. »Želim jim, da se sprostijo, da nimajo prevelikih oči na startu in da pokažejo tisto, kar znajo,« je Žan Kranjec podelil nasvet trojcu debitantom na tekmah svetovnega pokala. Žan Špilar (rojen leta 1997) prihaja iz Trbovelj, njegov prvi trener je bil kar oče Oto, Žan pa je tudi ponosen nosilec modrega pasu. Sedemnajstletni Borut Božič je Blejčan, trenirati je začel v SK Radovljica, v reprezentanci C pa nad njim bdi Andrej Lukežič. V Kranjski Gori je že stal na startu, saj je bil predtekmovalec na tekmah v letih 2016 in 2017. Matevž Rupnik (letnik 1997) je s Črnega Vrha nad Idrijo, smučarske abecede se je učil v SK Javorniki, zdaj je član ŠD Postojna. Naj se torej spektakel začne. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije