NBA

Košarka je doma v Kanadi

Toronto Raptors prvič prvaki lige NBA. Golden State izgubil tudi Klaya Thompsona.
Fotografija: Kawhi Leonard in Serge Ibaka s šampionskim pokalom FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kawhi Leonard in Serge Ibaka s šampionskim pokalom FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Natanko deset tednov po tem, ko sta se Luka Dončić in Goran Dragić, ki, mimogrede, ostaja pri klubu Miami Heat (za 19,2 milijona dolarjev), odpravila na zaslužene počitnice, se je 74. sezona lige NBA končala tudi za najboljši moštvi.

Če bi jeseni kdo naznanil, da bodo šampionsko lovoriko osvojili košarkarji Toronta, bi ga debelo pogledali, saj se do letos še niso uvrstili v finale končnice. Po njihovi zmagi v šesti tekmi odločilnega dvoboja z Golden Statom s 114:110 pa razplet nima najmanjšega madeža. Prav tako ne izbor Kawhija Leonarda za junaka finala.

Spopad dveh izjemnih zasedb je imel nenavaden scenarij. V šestih tekmah je le enkrat zmagalo domače moštvo (Toronto v prvem soočenju), prvak treh od štirih prejšnjih sezon Golden State pa ni le izgubil vseh treh bitk v svoji Oracle Areni, ampak tudi dva udarna aduta. MVP finala lani in predlani Kevin Durant je proti Torontu igral v seštevku pičlih 12 minut in po nezgodi na peti tekmi moral na operacijo strgane ahilove tetive, strelec 30 točk v zadnjem dejanju Klay Thompson pa si je poltretjo minuto pred koncem strgal prednjo križno vez v levem kolenu.
Kawhi Leonard in Serge Ibaka s šampionskim pokalom FOTO: Reuters
Kawhi Leonard in Serge Ibaka s šampionskim pokalom FOTO: Reuters

Na prestol so sedli košarkarji Toronta in ganili Kanadčane, ki so 26 let čakali na takšen športni vrhunec. Zadnji, ki so se prebili na vrh v elitnem severnoameriškem prvenstvu, so bili bejzbolisti kluba Toronto Blue Jays leta 1993. »Želeli smo se vpisati v zgodovino. To smo tudi storili,« je po odločilni zmagi poudaril Leonard s smučarskimi očali na čelu, s katerimi si je zaščitil oči med burno šampanjsko prho.

V Los Angelesu rojeni krilni košarkar, ki bo 27. t. m. dopolnil 28 let, je naslov prvaka osvojil že leta 2014 v dresu San Antonia, ko je bil prav tako izbran za najboljšega košarkarja finala, a takrat je bil precej v senci ​Tima Duncana, Emanuela Ginobilija in Tonyja Parkerja. »Za takšne trenutke igram košarko,« je poudaril Leonard. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije