MOČNEJŠA ZASEDBA

Konec spora med Fibo in evroligo?

Organizaciji bi raje zakopali bojno sekiro, kot plačali visoko kazen, ki jo lahko odredi Evropska komisija
Fotografija: Slovenija bo v prihodnje nastopala v močnejši zasedbi, a zagotovo brez Luke Dončića, ki se seli v ligo NBA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Slovenija bo v prihodnje nastopala v močnejši zasedbi, a zagotovo brez Luke Dončića, ki se seli v ligo NBA. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Minuli petek se je pokazala vsa paradoksalnost košarkarske Evrope. Ob osmih zvečer se je v Podgorici začela tekma med Črno goro in Slovenijo, tričetrt ure za tem pa še obračun evrolige med Barcelono in Realom. Luka Dončić in Anthony Randolph bi lahko igrala obe tekmi hkrati, pa ju nista. Ker se ve, kdo jima daje kruh, sta se morala odpovedati nastopu za Slovenijo. Ker se svetovna košarkarska zveza in evroliga gledata grdo, se reprezentance v tretjerazrednih postavah borijo za preboj na svetovno prvenstvo. Zgodilo se je nekaj, kar se je zdelo še nedolgo tega znanstvena fantastika: Srbija je s trojko v zadnji sekundi premagala Avstrijo, Hrvati so izgubili doma z Romuni in zamenjali selektorja. Fiba se kot pijanec plota drži načela, da sledi uspešnima nogometnima zvezama Uefi in Fifi. Medtem ko Evropska nogometna zveza zgledno skrbi za svoje članice, Fiba tega ne zmore (bojimo se, da tudi ne zna). Ima pa Fiba zamisel, da bi reprezentance večkrat igrale doma (zato kvalifikacije tudi med sezono), kar bi povečalo prisotnost izbranih vrst v domačih dvoranah. So pa pozabili, da ne morejo zagotoviti, da bi ekipe nastopale v močnih zasedbah. Potem dobiš cirkus.

Ob prelomu tisočletja

Do leta 2000 je bila Fiba edini organizator tekmovanj. Potem jo je po desni prehitela novoustanovljena evroliga (med začetniki tudi ljubljanska Olimpija), ki je hipoma postala vodilno evropsko klubsko tekmovanje, v katerem pa lahko zdaj igrajo le tisti, ki imajo veliko denarja. Če bi evroliga hotela, bi v njem nastopala 11. ekipa italijanske lige. Strani ne počivata: februar 2016 je ECA začela postopek proti Fibi pred Evropsko komisijo zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. Čez dva meseca je Fiba začela postopek proti ECI pred Evropsko komisijo zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. »Verjetno je prvič v zgodovini EU, ko se dve podjetji med medsebojno obtožujeta zlorabe monopolnega položaja na notranjem trgu EU,« opozarja Luka Milanović, magister prava, zaposlen v frankfurtski odvetniški pisarni Arnecke Sibeth, kjer skrbi za športnopravne zadeve.


Fiba je že leta 2014 napovedala nov kvalifikacijski sistem za nastop na največjih reprezentančnih tekmovanjih, lani novembra je to tudi udejanjila. ECA je (ne)pričakovano julija lani spremenila koledar tekmovanja in ponagajala Fibi. Nekateri napovedujejo, da se bo gordijski vozel letos le presekal! Evropski poslanci so od Evropske komisije zahtevali, da bi omogočila igralcem nastop za reprezentance. Evropska komisija je vnovič vzela pod drobnogled obe stranki v postopku, Fibo in ECA. »Komisija lahko izreče in naloži kazen, če ugotovi, da je bilo kršeno konkurenčno pravo Evropske unije. Za kršitev konkurence se lahko izreče kazen do 10 odstotkov letnega prometa podjetja,« opozarja Milanović. Ker sta bili (ali pa še bosta) obe organizaciji zaloteni s prsti v marmeladi, je jasno, da se bosta odločili za tihi dogovor in pomiritev spora. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije