MEDNARODNA KOLESARSKA ZVEZA UCI

Kolesarja na Giru diskvalificirali zaradi uporabe tramadola

Čeprav je tramadol na seznamu nevarnih snovi, bo lahko Baudin zaradi prve tovrstne kršitve še naprej tekmoval, saj ne gre za dopinški prekršek.
Fotografija: David Lappartient, predsednik Mednarodne kolesarske zveze (UCI) FOTO: Denis Balibouse, Reuters
Odpri galerijo
David Lappartient, predsednik Mednarodne kolesarske zveze (UCI) FOTO: Denis Balibouse, Reuters

Mednarodna kolesarska zveza Uci je zaradi kršenja zdravstvenih smernic Francozu Alexu Baudinu (AG2R Citroen) odvzela 73. mesto na dirki po Italiji, je krovna zveza sporočila v izjavi za javnost. Pri 22-letniku so v vzorcu, odvzetem v 17. etapi, našli sledi tramadola in njegovih dveh presnovkov.

Čeprav je tramadol na seznamu nevarnih snovi, bo lahko Baudin zaradi prve tovrstne kršitve še naprej tekmoval, saj ne gre za dopinški prekršek. 

Mladi Francoz, ki prvo leto tekmuje v poklicnem kolesarstvu, se lahko v 10 dneh pritoži na odločitev Ucija na Mednarodnem športnem razsodišču Cas.

Pregledali 64 posušenih krvnih vzorcev

Uci je v izjavi za javnost sporočil, da so na Giru pregledali 64 posušenih krvnih vzorcev in jih testirali za vsebnost tramadola. Ta snov bo v celoti na seznamu prepovedanih poživil Svetovne protidopinške agencije (Wada) od 1. januarja 2024.

Uci je uporabo tramadola na tekmovanjih v vseh disciplinah in kategorijah prepovedal že marca 2019, »da bi zaščitil zdravje in varnost kolesarjev glede na njegove stranske učinke«.

V podporo tej prepovedi je Wada citirala študije, ki kažejo sposobnost tega protibolečinskega sredstva za izboljšanje telesne zmogljivosti. Poleg tega so pri Wadi opozorili, da lahko tramadol tako kot vsi opioidi povzroči močno odvisnost.

Lani je bil po šestem mestu na dirki po Franciji zaradi uporabe tramadola diskvalificiran kolumbijski kolesar Nairo Quintana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije