PRED OLIMPIJADO

Ker ni vedeževalec, težko (na)pove več

Glavni trener Goran Janus precej zadržan pred odhodom na OI Že jutri uvodna treninga na srednji skakalnici v Pjongčangu.
Fotografija: Goran Janus verjame, da slovenskim skakalcem preskok z velike naprave v Willingenu na srednjo v Pjongčangu ne bo povzročil prevelikih preglavic. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Goran Janus verjame, da slovenskim skakalcem preskok z velike naprave v Willingenu na srednjo v Pjongčangu ne bo povzročil prevelikih preglavic. FOTO: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Če bo obveljalo nepisano pravilo, po katerem smučarski skakalci, ki se v Willingenu zavihtijo na zmagovalni oder ali obstanejo tik pod njim, pozneje razplet pri vrhu krojijo tudi na olimpijskih igrah (in svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju), slovenski orli na posamičnih tekmah v Pjongčangu ne bodo mogli računati na prav odmevne dosežke. Na veliki napravi Mühlenkopfschanze so namreč naši reprezentanti minuli konec tedna med nekoliko okrnjeno svetovno elito, med katero ni bilo najboljših Avstrijcev in Japoncev, manjkal pa je tudi čedalje bolje razpoloženi Švicar Simon Ammann, kar precej zaostali za najboljšo trojico. V soboto se je z 10. mestom najbolje odrezal Tilen Bartol, v nedeljo pa je od naših olimpijcev še najvišje posegel Jernej Damjan, ki je pristal na 14. mestu, kar za eskadriljo pod vodstvom Gorana Janusa zares ni najbolj spodbudna popotnica za preizkušnje v Južni Koreji.

Preveč napak za kaj več

Razočaranje slovenskih ljubiteljev skokov, ki jih, sodeč po številnih odzivih na spletnih forumih, še zdaleč ni malo, je bilo toliko večje, ker bi mnogi dali roko v ogenj, da bodo Peter Prevc & Co. na vzgorniku zadnjih uspehov v Oberstdorfu in Zakopanah (od)jadrali do novih podvigov. Willingen, kjer se radi pohvalijo, da imajo največjo skakalnico na svetu (če odmislimo letalnice), se je zdel kot nalašč za naslednje slovenske stopničke. Naši skakalci slovijo kot izvrstni letalci na smučeh in kot takšni lahko na večjih napravah v zraku lažje nadomestijo zamujeno na odskočni mizi. Kakor je pred sinočnjim poletom proti Južni Koreji povedal Janus, so slovenski reprezentanti skakali solidno, vendar so delali določene napake, z njimi pa seveda ne moreš računati na zmagovalni oder.

Odskakovali v prazno

»Vsi po vrsti so zamujali z odrivom in potem odskakovali v prazno, to pa se na tako veliki skakalnici toliko bolj pozna,« je pojasnil glavni in odgovorni v naši vrsti, ki bo že jutri, ko bosta na sporedu uvodna uradna treninga na srednji napravi v Pjongčangu, s trenerske tribune znova mahal z zastavo svojim varovancem – ob Bartolu, Damjanu in Prevcu tudi Anžetu Semeniču in Timiju Zajcu. Janus verjame, da jim preskok z velike skakalnice v Willingenu ne bo povzročal prevelikih preglavic. »Na voljo bodo imeli dovolj skokov za trening, da se prilagodijo na manjšo napravo v Pjongčangu,« je ocenil slovenski selektor, ki ga tamkajšnja večja skakalnica malce spominja na Bloudkovo velikanko v Planici, medtem ko za manjšo ni povsem prepričan, kam bi jo dal. Četverico, ki bo v četrtek nastopila na kvalifikacijah za sobotno tekmo (v petek, torej na dan slovenskega odprtja OI, bo skakalnica zaprta), bo določil po zadnjem treningu. »Težko zdaj povem še kaj več, saj nisem vedeževalec. Treba se bo povzpeti na vrh zaletišča in začeti odpravljati napake,« je še dejal 47-letni Ljubljančan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije