NOGOMET

Kek je favorit št. 1, kaj pa Reja, Štimac?

Na nogometni sceni v ospredju ugibanja o novem selektorju reprezentance. Sedanji šef Tomaž Kavčič bo bržčas vodil le še zadnji tekmi v ligi narodov.
Fotografija: Matjaž Kek je v javnosti najbolj zaželen v vlogi selektorja slovenske reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Matjaž Kek je v javnosti najbolj zaželen v vlogi selektorja slovenske reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Ne glede na izid sinočnjega dvoboja med nogometaši Slovenije in Cipra v ligi narodov ter razplet preostalih novembrskih tekem proti Norveški in Bolgariji v istem tekmovanju je bolj ko ne jasno, da bo sedanji selektor Tomaž Kavčič kmalu dobil naslednika na svojem položaju.

Analize, zakaj pod njegovo taktirko v letu 2018 ni šlo vse tako, kot so si zamislili v strokovnem vodstvu izbrane vrste in je tudi pričakovala javnost, še sledijo. Kavčiču po šestih tekmah do včerajšnjega obračuna s Ciprom (pet porazov in zmaga) ne bi radi prezgodaj kopali selektorskega groba, toda ozračje v reprezentanci in okrog nje nas prepričuje, da bo najpozneje z novim letom Slovenija dobila novega šefa na klopi.

In kdo bo to? V vrsti želja, ugibanj in špekulacij se vselej kot kandidat št. 1 pojavi Matjaž Kek, ki je 6. oktobra končal svojo petinpolletno superuspešno misijo v hrvaškem prvoligašu Rijeka, kjer se je zapisal med legende kluba s Kvarnerja, a tudi hrvaškega nogometa nasploh. Kek je že bil selektor Slovenije (2007–2011) in jo uspešno vodil tudi na svetovnem prvenstvu 2010 v Južni Afriki. Vprašanje je, ali čuti, da je po sedmih letih že napočil čas za njegovo vrnitev na čelo izbrane vrste, ali pa bi si vzel nekaj več časa za come-back.

Tako kot na primer Srečko Katanec, ki je v drugo sedel na slovensko klop po enajstih letih klubskega udejstvovanja in odmora. Drugo vprašanje je, ali 57-letnega Mariborčana vendarle ne mika bolj trenersko delo na klubski ravni. Glede na uspešno obdobje in rating bi lahko pozimi zlahka dobil zelo privlačno ponudbo uglednega evropskega kluba, kjer denimo ne bi bili zadovoljni z jesenskim izkupičkom.

Tu se, hočeš nočeš, pojavi tudi višina pogodbe. V Nogometni zvezi Slovenije so po naših neuradnih informacijah že pred časom postavili zgornjo mejo – 350.000 evrov letne plače za selektorja. Za Keka, ki je na Reki po zgodovinskih rezultatih (enkrat hrvaški prvak, dvakrat pokalni prvak in superpokal) segel do pol milijona evrov, bi bil ta znesek bržčas sprejemljiv. Seveda, če se trenutno sploh vidi v vlogi selektorja slovenske reprezentance.

Kek bi torej bil nekakšna naravna izbira glede na svojo uspešnost in priljubljenost pri navijačih. Po naravi dogodkov pri odločanju za selektorja bi moral kot kandidat št. 2 na vrsto priti tudi Darko Milanič, ki pa je ta čas še vedno trdno v sedlu v Mariboru. Toda v trenerskem poslu nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi v pičlem mesecu ali dveh.

Po letošnjih turbulentnih dogodkih v Ljudskem vrtu, po katerih v vijolični družini nikoli več ne bo tako, kot je bilo, po zgodnjem slovesu od evropske scene ter ob morebitnem sestopu s prvega mesta na prvenstveni lestvici že do konca jesenskega dela bi se lahko zatresel tudi Milaničev stolček in na novo usmeril njegovo trenersko pot.

Matjaž Kek je v javnosti najbolj zaželen v vlogi selektorja slovenske reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik
Matjaž Kek je v javnosti najbolj zaželen v vlogi selektorja slovenske reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik

Bolj ali manj je jasno, da se bo vsaj v medijskem krogu kandidatov znova znašel 73-letni zamejec iz Italije Edoardo Reja. Pri nekaterih poznavalcih so vse močnejše težnje, da se angažira tujega strokovnjaka po zgledu na uspešne reprezentance v drugih športih (košarka-Kokoškin, odbojka-Giani, Kovač, rokomet-Vujović). Tu se lahko izbira močno razširi, ta čas pa še najbolj intrigantno deluje možnost sodelovanja z nekdanjim hrvaškim reprezentantom in selektorjem (2012/13), 51-letnim ​​Igorjem Štimcem, ki je trenutno brezposeln. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije