NOGOMET

Hazard v Rusiji do brona, nov izziv je Real Madrid

Nogometaši Belgije so v tekmi za tretje mesto na SP premagali Anglijo z 2:0. Izjemen rod rdečih vragov obžaluje polfinalni poraz, nova priložnost euro 2020.
Fotografija: Eden Hazard je iz rok predsednika Fife Giannija Infantina prejel bronasto kolajno. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Eden Hazard je iz rok predsednika Fife Giannija Infantina prejel bronasto kolajno. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Nogometaši Belgije so dobili vsaj malo zadoščenja v svoji zadnji tekmi na 21. svetovnem prvenstvu, ko so se v tekmi za tretje mesto v Sankt Peterburgu pomerili z Angleži. Zadetka Thomasa Meunierja že v 4. in Edena Hazarda v 82. minuti sta bila dovolj, da so rdeči vragi proti tokrat brezzobim levom z Otoka potrdili svojo kakovost, hkrati pa še vedno obžalujejo minimalni poraz s Francijo v polfinalu, kjer so dobili prepoceni zadetek, po koncu tekme pa poželi pohvale za všečno in napadalno igro. Toda priložnost je zamujena, tako kot pred dvema letoma na euru v Franciji, ko so Belgijci spadali v krog favoritov za zmago, a jih je v četrtfinalu ustavil Wales. Tokrat so bili bližje končnemu cilju, francoska ovira pa je bila še višja. »Če bi igrali v finalu, bi osvojili naslov svetovnih prvakov,« je prepričan poveljnik belgijske obrambe Vincent Company, ki šteje 32 let in verjetno ne bo dočakal nove priložnosti na SP 2022 v Katarju. »Tretje mesto je uteha za naše navijače in lepa nagrada za nas. V Rusiji smo odigrali sedem tekem in jih šest dobili,« je dodal Company. Sedanji rod je vendarle poskrbel za največji uspeh belgijskega nogometa na mundialih, saj je bila doslej najvišja uvrstitev 4. mesto iz leta 1986, ko je bilo svetovno prvenstvo v Mehiki.
Sedanji rod belgijske reprezentance je presegel tistega iz leta 1986, ki je osvojil četrto mesto. Foto: AFP
Sedanji rod belgijske reprezentance je presegel tistega iz leta 1986, ki je osvojil četrto mesto. Foto: AFP


Španski strokovnjak na klopi belgijske reprezentance Roberto Martinez je dejal: »Jasno je, da smo vsi malo utrujeni. Težko je, ker smo odigrali toliko tekem. Tudi zaradi tega smo v drugem polčasu nekoliko popustili. Anglija je igrala na dolge podaje, kar je bilo pričakovati. A svoje igralce lahko le pohvalim, ostali so zbrani do konca, pripravili smo si več priložnosti. Deset različnih strelcev na turnirju pa pomeni, da smo se pokazali tudi kot moštvo s širino. Super predstava, zaslužili smo si tretje mesto. Zdaj smo postali ekipa, ki lahko doseže vse.« S svojimi izbranci bo poskušal opravljeno v Rusiji nadgraditi na evropskem prvenstvu 2020. »Veliko je bilo povedanega o tej skupini igralcev. Menim, da smo lahko na tem turnirju vsi videli, da niso samo talentirani. Talent te lahko pripelje daleč, toda včasih ne dovolj daleč. Moji igralci so pokazali, da želijo in zmorejo igrati kot moštvo.«
Verjeti je, da bodo vsi drugi nabrušeni za prihodnji euro, nastop na SP čez štiri leta pa je vprašljiv za starejše igralce. Ob Companyju so to še Marouane Fellaini (30), Jan Vertonghen (31) in Axel Witsel (29).

Mlajši so kapetan Eden Hazard (27), Kevin De Bruyne (27), Romelu Lukaku (25) in vratar Thibaut Courtois (26). Hazard bo to poletje skoraj zagotovo zamenjal klub. V londonskem Chelseaju je preživel zadnjih šest sezon, večina medijev ga seli v Real Madrid. »Po šestih čudovitih letih v Chelseaju je morda napočil trenutek, da odkrijem nekaj drugačnega. Sam se lahko odločim, ampak zadnjo odločitev bo imel klub. Za mojo kariero, sploh po takšnem svetovnem prvenstvu, je verjetno čas za spremembo. Menim, da Real Madrid pomeni sanje za vsakega nogometaša. Z ​Zidanom ali brez njega, beli dres je nekaj posebnega. Vsi veste, katera je moja najljubša destinacija,« je intrigantno dejal Hazard, ki pravzaprav sploh ne pušča dvoma, kam si želi. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije