KATAR 2022

Favorit št. 1 proti senzaciji SP

V drugem polfinalu mundiala se bosta drevi pomerila Francija in Maroko.
Fotografija: Tudi drevi bodo oči nogometnih navdušencev uprte v Kyliana Mbappeja. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Tudi drevi bodo oči nogometnih navdušencev uprte v Kyliana Mbappeja. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Francoski nogometaši so pričakali letošnje svetovno prvenstvo kot drugi največji favoriti, po izpadu Brazilije pa so prevzeli vlogo številke 1. Pod vodstvom Kyliana Mbappeja na igrišču in Didierja Deschampsa na klopi bi lahko ubranili šampionsko lovoriko šele kot tretji v zgodovini; po Italiji leta 1938 in Braziliji 1962. Toda najprej morajo preskočiti še polfinalno oviro. Na prvi pogled obstranca, ki se je najvišje uvrstil na mundialu 1986 z osvojitvijo 11. mesta, a senzacijo v Katarju.

Maročani so pripotovali na SP kot 22. na lestvici Fife in 27. s prejšnjega mundiala, v minulih treh tednih pa so bili celo uspešnejši kot Francozi. V skupini F so premagali Belgijo in Kanado ter remizirali s Hrvaško, v osmini finala izločili Španijo in v četrtfinalu še Portugalsko ter skupno prejeli le en (avto)gol. Mnoge je resda zmotila njihova obrambna usmeritev, ki se odraža tudi v statistiki. V vseh petih nastopih so krepko zaostali za tekmeci pri posesti žoge: razlika je bila najbolj očitna proti Špancem (25:75 %), le nekoliko manj proti Portugalcem (27:73), najmanjša proti Kanadi (41:59). Iz številk lahko sklepamo, kakšen dvoboj bomo videli drevi ob 20. uri.

Deschamps je vendarle namenil severnoafriški reprezentanci kar nekaj pohvalnih besed. »V športu vedno vodi do uspeha več možnih poti. Mi si vedno želimo imeti žogo v posesti in pogosto ogrožati nasprotno moštvo. Toda na igrišču je vedno še ena ekipa in moraš se prilagoditi. Poljaki so bili proti nam veliko nevarnejši, kot so bili v prejšnjih nastopih, zato bomo morali biti tudi proti Maroku pripravljeni na vse. Ne verjamem, da se katero moštvo prostovoljno odpove žogi. Pomembno je, da zna ogroziti tekmeca, ko se mu ponudi priložnost,« meni francoski selektor.

Hakimi adut za Mbappeja

Walid Regragui je prevzel krmilo maroške reprezentance šele 31. avgusta letos po slovesu Vahida Halilhodžića, ki so mu obrnili hrbet zvezdniki moštva s Hakimom Ziyechom na čelu. Polčetrti mesec pozneje mu izreka priznanje celotni nogometni svet. Rojake pa je spravil v ekstazo in zdaj s posebnimi letali množično hitijo v Katar, saj želijo pomagati svojim junakom na stadionu Al Bayt.

»Pred začetkom SP nam nihče ni namenjal niti 0,01 odstotka možnosti. Zdaj so naše delnice verjetno vredne nekoliko več, povsem bomo razvrednotili vse statistike. Mnogi pravijo, da smo že presegli svoj maksimum, toda mi želimo postati svetovni prvaki, čeprav naše besede zvenijo noro,« pravi 47-letni selektor, ki je v letih 2001–2009 igral za Maroko na 45 tekmah.

In kakšen načrt je pripravil za Mbappeja? »Nihče ga ne pozna bolje kot Achraf Hakimi, sta dobra prijatelja in kot klubska soigralca pri PSG redno vadita skupaj. Ne bomo pripravili posebne taktike za Mbappeja, saj Francija na našo žalost nima le enega vrhunskega nogometaša. Ima Antoina Griezmanna, Ousmana Dembeleja in druge, ki se odlično dopolnjujejo,« ocenjuje Regragui. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije