Dončić in Nowitzki bi bila kot Jordan in Pippen

Sanje Dallasovega šefa Marka Cubana. V ligi NBA vadijo le tri moštva.
Fotografija: Mark Cuban, lastnik moštva Dallas Mavericks, komaj čaka, da bo lahko vnovič objel Luko Dončića. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mark Cuban, lastnik moštva Dallas Mavericks, komaj čaka, da bo lahko vnovič objel Luko Dončića. FOTO: Reuters

O »vznemirljivosti« sezone v ligi NBA zgovorno priča dejavnost Luke Dončića na družabnih omrežjih. V normalnih časih je vsakodnevno razveseljeval navijače z zanimivimi košarkarskimi novostmi ter zabavnimi fotografijami in videoposnetki. Zdaj mrtvilo sem ter tja preseka s kakšno obveznostjo do osebnih pokroviteljev in spomini na čase, ko je nosil Realov dres, 1. t. m. tudi na Gianno Bryant, ki bi dopolnila 14 let, če se ne bi smrtno ponesrečila skupaj s svojim slavnim očetom Kobejem. Košarka očitno še nekaj časa ne bo v ospredju.

V petek bi lahko igralci v ligi NBA začeli individualno vaditi v klubskih prostorih ob strogih omejitvah in če jim tega ne prepovedujejo predpisi v posameznih zveznih državah. Toda po skopih podatkih so se za prve treninge po 11. marcu odločili le v Clevelandu, Denverju in Portlandu. V Teksasu, kjer je odlok o osamitvi prebivalcev potekel 1. maja, naj bi Houston odprl dvorano 18. t. m., San Antonio še ni razkril datuma, prav tako ne Dončićev Dallas. »Ničesar ne bomo ukrenili, dokler ne bo jasno, da bodo naše poteze varne. Poslušali bomo strokovnjake, ne politikov,« je napovedal lastnik moštva Mark Cuban, ki je bil sprva med večjimi optimisti in je ocenjeval, da bi lahko prvenstvo nadaljevali najpozneje sredi maja.
 

Zamik bi vplival na ligo 2020/21


Komisar NBA Adam Silver je po dveh mesecih zastoja priznal, da nima nikakršnih zagotovil, da se bodo lahko gledalci vrnili na tribune ob začetku prihodnje sezone, čeprav prodaja vstopnic prinaša ligi 40 odstotkov zaslužka. Sezono 2019/20 pa bi najlažje in najvarnejše dokončali, če bi manjkajoče tekme odigrali na enem ali dveh prizoriščih z vso potrebno infrastrukturo, najverjetneje v Orlandu ali Las Vegasu. »Selitve moštev po 30 mestih v ZDA ne bi imele smisla, če v dvoranah ne bo gledalcev,« meni Silver in opozarja, da bi morali biti moštva, sodniki in potrebno tehnično osebje ves čas odrezani od zunanjega sveta v nepredušnem balonu in redno testirani na novi koronavirus.


Precejšnja logistična težava bo že vrnitev košarkarjev v klubska okolja. Dončić, ki je pred štirimi tedni priletel v Slovenijo z zasebnim letalom in se v svoji hiši najprej disciplinirano držal obvezne izolacije, nato pa še prostovoljne, bo moral ob vrnitvi v ZDA znova v karanteno. In še zdaleč ne bo edini, saj bodo morali ob košarkarjih z drugih celin predpise upoštevati tudi igralci, ki so se v času pandemije vrnili v svoje domove v drugih zveznih državah. Ko bo jasno, da se bo liga NBA nadaljevala, bodo torej potrebovali več kot dva tedna, preden bodo na razpolago svojim delodajalcem. Ker bodo vsi potrebovali vsaj dva do tri dodatne tedne za pripravo na prve tekme, je jasno, da prvenstva ne bodo mogli znova zagnati pred koncem junija, ko se običajno konča finalni dvoboj končnice. Zamik pa bi vplival na ligo 2020/21, ki bi se po oceni strokovnjakov začela šele decembra namesto v drugi polovici oktobra in končala avgusta. Po tem scenariju Dončić in Vlatko Čančar ne bi mogla igrati v kvalifikacijah za olimpijske igre, predvidenih v terminu med 22. junijem in 4. julijem 2021.
 

Luka pridobiva levico


Cuban je medtem zagotovil, da se letos še ne bo potegoval za predsednika ZDA, saj je pri večerji izgubil družinsko glasovanje z rezultatom 1:4. Zato se bo še z večjo vnemo posvetil košarki, prvi uvrstitvi Dallasa v končnico prvenstva po letu 2016 in uspešnemu začetku ere brez sveže upokojenega Dirka Nowitzkega. Kot pravi, med čakanjem na razplet pogosto razmišlja, kako bi bilo videti njegovo moštvo, če bi lahko hkrati računalo na Dončića in nemškega ostrostrelca na vrhuncu moči.

»Moj bog, skupaj smo ju za kratko videli, ko je bil Dirk star že 40 let. Če bi bil mlajši, bi imeli podobno navezo, kot sta jo tvorila Michael Jordan in Scottie Pippen pri Chicagu. Prepričan sem, da lahko Luka ponovi Dirkove dosežke, postane MVP lige in nas popelje do naslova prvaka, saj je današnja košarka bolj odprta kot nekoč, hkrati pa še vedno razvija svojo igro. Pred začetkom sezone sem ga vprašal, kaj želi dodati v svoj repertoar, in rekel mi je: 'Levo roko'. Vem, da je na tekmah rad mož odločitve, toda spomnil sem ga na Jordana, ki je začel osvajati klubske naslove šele, ko je v prelomnih trenutkih pogosto pritegnil pozornost tekmečeve obrambe, nato pa podal žogo prostemu Johnu Paxsonu ali Stevu Kerru. To je ravnotežje, ki ga želim videti, toda ne pozabimo: Luka je star šele 21 let,« pravi Mark Cuban. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije