ATLETIKA

Cilj le eden: osvojitev odličja

Luka Janežič se je na EP uvrstil v finale teka na 400 m. Tudi Martina Ratej si je v kopju primetala finalni nastop.
Fotografija: Luka Janežič je s 44,93 drugič v karieri prebil časovni zid 45 sekund. Foto: AFP
Odpri galerijo
Luka Janežič je s 44,93 drugič v karieri prebil časovni zid 45 sekund. Foto: AFP

BERLIN – Luka Janežič je odlično opravil prvi del naloge na evropskem prvenstvu v atletiki. V tretji polfinalni skupini na 400 m je zasedel drugo mesto in se s 44,93 sekunde po mestih neposredno uvrstil v finale, ki bo drevi. Janežič, skupno je dosegel četrti izid, je na preteklem prvenstvu leta 2016 v Amsterdamu zasedel peto mesto. »Vesel in ponosen sem, da sem razbil tudi lastne dvome in se, po zame slabi sezoni, uvrstil v finale. Tam je cilj lahko le eden, to je osvojitev medalje. Vesel in ponosen sem, da sem na največji tekmi drugič v karieri tekel pod 45 sekundami,« je bil zadovoljen Vodičan.

Slovenski rekord (44,84) je dosegel 21. julija lani v Monaku, letos pa je pred EP najhitreje tekel 45,38 sekunde. »Trener Rok Predanič mi je rekel, da sem po zelo dobri zimski sezoni pripravljen. Poleti nobene tekme nisem mogel dobro sestaviti. Naposled je forma prišla v pravem trenutku in tukaj je finale. Bil sem v zelo močni skupini, konkurenca je letos na 400 m zelo izenačena in vedel sem, da bom moral teči zelo hitro. Trener je rekel, da moram hitro teči prvih 200 m in da imam dovolj moči tudi za zaključek. In tako je bilo,« je bil vesel Janežič. V poletni sezoni je imel kar veliko težav z manjšimi poškodbami in je veliko manj tekmoval, kot bi sicer in kot je bilo to v preteklosti.

Toda Predanič je že nekaj dni izpostavljal, da so zadnji treningi pokazali, da se forma vzpenja. »Trener mi je dajal dodatno samozavest, tudi napovedal je nastop v finalu in s tem ohranjal mojo samozavest. Ta je zdaj po uspešnem polfinalu res na višji ravni kot pred EP. Glava je zdržala in na to sem zelo ponosen. V finalu si želim še en tako lep in hiter tek,« je napovedal Luka Janežič in dodal, da so imeli tekači kar srečo, saj je močan naliv ohladil ozračje, pred tem je bilo 37 stopinj Celzija.

Martina Ratej je v kvalifikacijah meta kopja orodje vrgla 61,69 metra in se z drugim izidom prebila v današnji finale. Uspešni pa niso bili drugi slovenski predstavniki. Žan Rudolf je v prvem krogu teka na 800 m dosegel 21. izid (1:48,24). V kvalifikacijah meta diska je prav tako izpadla Veronika Domjan, zasedla je 27. mesto (49,89 m), Neja Filipič pa je po treh prestopih ostala brez uvrstitve v skoku v daljino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije