NOGOMETNA BARKA

Čeferinov boj z zobmi in nohti

Predsednik Evropske nogometne zveze za večje ravnovesje med klubi. Pri Uefi napovedujejo za 3,9 milijarde prihodkov že prihodnje leto.
Fotografija: Aleksander Čeferin uspešno krmari evropsko nogometno barko. FOTO: AP
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin uspešno krmari evropsko nogometno barko. FOTO: AP

BRATISLAVA – Prvi mož nogometa na stari celini, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, še naprej zelo prodorno uveljavlja svoje zamisli, saj uživa najširšo podporo članic najpremožnejše športne organizacije. Na kongresu Uefe v Bratislavi je odločno napovedal nadaljnja prizadevanja pri zmanjšanju prepada med najbogatejšimi in preostalimi klubi v Evropi. »Moramo biti drzni in premisliti o našem modelu, še posebno ko gre za večjo tekmovalno ravnovesje med klubi. To je eden največjih izzivov v sedanjosti in prihodnosti nogometa. Klubska tekmovanja zahtevajo našo resno pozornost. Gojiti moramo velike sanje, ne morem pa vam obljubiti nemogočega, saj nisem trgovec s sanjami in nisem politik,« je bil slikovit Čeferin, ki se zaveda, da kopičenje enormnega bogastva zgolj desetnije klubov v Evropi ne pelje nikamor: »Z zobmi in nohti se bom boril, da bi uveljavil ukrepe, ki bi obnovili nekaj ravnovesja, toda ne morem trditi, da bi lahko zaradi tega Steaua iz Bukarešte ali Crvena zvezda iz Beograda spet lahko postala evropska prvaka.« Razlike v zmožnostih klubov se denimo jasno vidijo tudi v osmini finala lige prvakov, kjer bi morala biti elita precej izenačena (Basel: Manchester City 0:4, Porto: Liverpool 0:5, Bayern: Bešiktaš 5:0).

Uefa se lahko pohvali z rekordnimi prihodki v zadnjem finančnem letu (2017/18), znašali so kar 2,836 milijarde evrov. Še več sape pa vzame napoved o prihodkih v sezoni 2018/19, ko naj bi ti znašali kar 3,9 milijarde evrov. Glavna naloga Čeferina in sodelavcev je, da kar najučinkoviteje porazdelijo ta sredstva med nacionalne zveze in klube, saj bi s tem še okrepili položaj številka 1 med športi na stari celini. »Braniti moramo našo igro, takšno, kot jo poznamo, takšno, kot jo imamo radi. Pokazati moramo pogum, pa tudi sodelovanje. Naredimo evropski nogomet tako velik, kot lahko je,« vztraja šef Uefe Aleksander Čeferin. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije