Čeferin potrdil: Kek v akcijo že septembra

Uefa razkrila terminski okvir tekmovanj. Zaključni turnir lige prvakov avgusta na Portugalskem.
Fotografija: Aleksander Čeferin še ne ve, ali bodo avgustovske tekme lige prvakov v Lizboni lahko spremljali tudi navijači na stadionih Benfice in Sportinga. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin še ne ve, ali bodo avgustovske tekme lige prvakov v Lizboni lahko spremljali tudi navijači na stadionih Benfice in Sportinga. FOTO: Reuters

Nogometnim navijačem se obeta spektakularno poletje, avgust bo namreč napolnjen s ključnimi tekmami Uefine lige prvakov 2019/20. Vrhunec bo na predzadnjo avgustovsko nedeljo – finale bo 23. avgusta v Lizboni. Vodstvo Uefe je razkrilo tudi datume za akcijo slovenskih klubov in selektorja reprezentance Matjaža Keka.

Portugalska bo gostila sklepni turnir osmerice v ligi prvakov med 12. in 23. avgustom, finale bo v Lizboni, vse tekme pa bodo na stadionih Benfice in Sportinga. Nemčija bo priredila podoben turnir evropske lige med 10. in 21. avgustom v Kölnu, Duisburgu, Düsseldorfu in Gelsenkirchnu. Baskovski mesti Bilbao in San Sebastian bosta gostili zadnji del ženske lige prvakov.
»Kako da smo izbrali Portugalsko za ligo prvakov in ali je šlo za spopad Portugalcev, Špancev in Nemcev? Ne. Fernando Gomes je v imenu portugalske nogometne zveze prvi nagovoril izvršni odbor in ponudil pomoč ter zagotovil, da lahko Portugalska brez težav pripravi zaključni turnir osmerice. Ni šlo za boj, pogovorili smo se in odločili, kot smo,« je pojasnil Aleksander Čeferin.

Predsednik Uefe je prek posebne videokonference odgovarjal na vprašanja novinarjev iz vse Evrope, najpogosteje je šlo za vprašanja o navzočnosti navijačev na nogometnih tekmah pod Uefinim okriljem. »Ne vemo, kdo bo lahko navzoč – bodo to le domači navijači, tudi gostujoči ali sploh nihče. Če bi odločali danes, bi rekel, da na tekmah ne bo navijačev. Zaključni turnir osmerice bo čez dva meseca. Se spomnite, kako je bilo pred dvema mesecema v Evropi? Dejstvo je, da o tovrstnih izzivih ne moremo odločati danes,« je odvrnil Čeferin.

Izvršni odbor Uefe – zasedal bo tudi danes, ko bodo njegovi člani odločali o evropski veji kvalifikacij za SP 2022 v Katarju – je podrobno razčlenil tekmovalni koledar za leti 2020 in 2021. Vanj je umestil celoten urnik, ne klubi ne državne reprezentance ne bodo prikrajšani za nobeno tekmo.

Nova sezona LP spet 20. oktobra

Slovenija, ki jo vodi selektor Matjaž Kek, bo aktivna v treh standardnih obdobjih: od 31. avgusta do 8. septembra, od 5. do 13. oktobra in med 9. in 17. novembrom. V vsakem oknu bodo Slovenci odigrali po dve tekmi Uefine lige narodov C3, v kateri so tudi Grčija, Kosovo in Moldavija. Vmes bo z zamudo oživela nova sezona lige prvakov, paradnega Uefinega tekmovanja: prvi krog bo od 20. do 22. oktobra, šesti od 8. do 10. decembra. Uefa je potrdila tudi terminski okvir evropskega prvenstva, ki bo med 11. junijem in 11. julijem 2021 v dvanajstih evropskih mestih. Vsi načrtovani gostitelji šampionata ostajajo zraven tudi naslednje leto.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije