ŠAH

Carlsen ne more na sam vrh

Giri v finalu četrtega turnirja elitne spletne serije ugnal Nepomnjaščega.
Fotografija: Aniš Giri se je za šahovnico izkazal za najboljšega. FOTO: Vincent West/Reuters
Odpri galerijo
Aniš Giri se je za šahovnico izkazal za najboljšega. FOTO: Vincent West/Reuters

Najboljši nizozemski šahist Aniš Giri je zmagovalec četrtega turnirja druge sezone elitne spletne serije. Finalni obračun proti Rusu Janu Nepomnjaščemu je bil zelo izenačen in se je v rednem delu končal z rezultatom 1:1 v mini dvobojih. Giri je bil sicer bližje zmagi, saj je bil pred zadnjo partijo z belimi figurami v vodstvu in mu je za prvo mesto zadostovala že delitev točke.
ni podpisa
ni podpisa

Nepomnjaščemu je kljub črnim figuram uspelo rezultat izenačiti in izsiliti podaljške v hitropoteznem tempu, v katerih pa Nizozemec vendarle ni dovolil popolnega preobrata. Z dvema zmagama si je namreč zagotovil svojo prvo prestižno spletno lovoriko in nagrado v višini 60 tisoč dolarjev. Oba finalista se bosta že čez dobrih štirinajst dni borila tudi za zmago v nadaljevanju prekinjenega kandidatskega turnirja osmerice in glede na njuno tokratno predstavo sta oba lahko zadovoljna s svojimi možnostmi, da si priigrata pravico do dvoboja s svetovnim prvakom.

Nepomnjašči je trenutno sicer eden od dveh vodilnih in ima pred najbližjimi zasledovalci, med katerimi je tudi Giri, točko prednosti. Svetovni prvak Magnus Carlsen se je tokrat moral zadovoljiti s tretjim mestom in mu tudi na četrtem turnirju nove serije ni uspelo priti na sam vrh.
 

Precenil možnosti


V rednem delu je sicer zbral največ točk, zelo prepričljiv je bil tudi v četrtfinalnem dvoboju proti Levonu Aronjanu, a je nato v dramatičnem polfinalu potegnil krajši konec proti Nepomnjaščemu. Po izgubljenem prvem mini dvoboju in zaostanku v drugem se je Carlsenu z dvema zmagama vendarle uspelo rešiti v podaljšek.


Psihološka prednost je bila po zapravljenih priložnostih nasprotnika tako na njegovi strani, a je v drugi partiji precenil svoje možnosti in namesto remija, ki bi pripeljal do zlate partije, doživel poraz, po katerem mu je ostal le še dvoboj za tretje mesto. V tem je bil Carlsen prepričljivo boljši od Američana Wesleyja Soja, kar mu je ponudilo vsaj nekaj utehe, saj ga je slednji v tej sezoni premagal že v dveh finalnih obračunih spletne serije. Američan sicer ostaja na vrhu v skupnem seštevku serije, kjer pa se mu je Carlsen približal le na 5 točk zaostanka.

Tokratni zmagovalec Giri se je prebil na četrto mesto, kjer za tretjeuvrščenim Tejmurjem Radžabovom zaostaja zgolj za tri točke. Zaključni turnir deseterice, s katerim se bo zaključila druga sezona serije, bo na sporedu septembra in bo potekal v živo v San Franciscu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije