ČUDEŽNA MOLEKULA

Z resveratrolom tudi proti raku

Raziskave potrjujejo antioksidativno in protivnetno delovanje resveratrola, njegovo varovalno vlogo pri srčno-žilnem sistemu in pri zmanjševanju nastanka sladkorne bolezni.
Fotografija: V eni kapsuli resveratrola je toliko učinkovine kot v 20 litrih rdečega vina. FOTO: guliver/GETTY images
Odpri galerijo
V eni kapsuli resveratrola je toliko učinkovine kot v 20 litrih rdečega vina. FOTO: guliver/GETTY images

Iskanje učinkovitega zdravila proti raku že več desetletij zaposluje znanstvenike različnih strok, predvsem medicine in farmacije. Rezultati mnogih študij so obrodili sadove, marsikatere oblike raka znamo pozdraviti oziroma jih spremeniti v obvladljivo kronično bolezen. Sočasno proučujejo tudi mehanizme in učinkovine, ki bi pomagale preprečevati nastanek raka. Rastlinski polifenol resveratrol je po mnenju prof. dr. Urbana Brena, prodekana Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) Univerze v Mariboru, molekula, ki ima na tem antikarcinogenem področju potencial.

Molekula resveratrola FOTO: GETTY
Molekula resveratrola FOTO: GETTY

Slovenska študija

Prav ekipa raziskovalcev FKKT je pod vodstvom dr. Urbana Brena med marcem in julijem 2017 v sklopu raziskovalnega projekta po kreativni poti do znanja Resveratrol: Ekstrakcijske metode, antioksidativno delovanje in antikarcinogeni učinki proučevala ta polifenol, ki ga najdemo v rastlinskem svetu. Prisoten je predvsem v japonskem dresniku in grozdju, natančneje v grozdnih lupinah, pa v borovnicah, goji jagodah, robidnicah, smrekovih iglicah, evkaliptovih listih, jabolkih ter drugem sadju in zelenjavi.

Študija mariborske FKKT je le ena izmed mnogih, ki so proučevale resveratrol in ugotovile njegove koristne učinke na naše zdravje. Številne študije so pokazale, da velja resveratrol za enega najučinkovitejših antioksidantov. Opravili so veliko laboratorijskih raziskav in poskusov na živalih, s katerimi so dokazali, da resveratrol zelo učinkovito lovi reaktivne proste radikale in preprečuje poškodbe celic. Da molekula resveratrola na različne načine ugodno deluje na človekov organizem, so ugotovili tudi mariborski raziskovalci.


Prof. dr. Urban Bren verjame, da se bo resveratrol uveljavil kot profilaktično sredstvo proti rakavim in srčno-žilnim obolenjem ter diabetesu.
Prof. dr. Urban Bren verjame, da se bo resveratrol uveljavil kot profilaktično sredstvo proti rakavim in srčno-žilnim obolenjem ter diabetesu.

Ena kapsula namesto 20 litrov

Na mariborski FKKT so v študiji primerjali prehransko dopolnilo resveratrol forte s poznanimi naravnimi viri resveratrola: borovnicami, granatnimi jabolki, figami in goji jagodami. Za omenjeno prehransko dopolnilo so se po besedah prof. dr Brena odločili zato, ker ima največjo vsebnost resveratrola, v njem pa je prisoten tudi fitokompleks, kar pomeni, da vsebuje še druge polifenole, zaradi katerih nastane sinergičen učinek.

»Ugotovili smo, da bi za podoben antioksidativni učinek, kot ga ponuja tableta prehranskega dopolnila resveratrol forte (vsebuje 200 mg resveratrola), človek moral vsak dan pojesti več kot liter najučinkovitejšega naravnega vira resveratrola – goji jagod ali recimo popiti 20 litrov rdečega vina. Izjemno visoko antioksidativno učinkovitost prehranskega dopolnila resveratrol forte gre najverjetneje pripisati sinergičnim učinkom fitokompleksa, ki poleg čistega resveratrola vsebuje še druge polifenolne spojine,« sklene prof. dr. Bren.

Mariborska ekipa je učinke resveratrola raziskovala v laboratoriju.
Mariborska ekipa je učinke resveratrola raziskovala v laboratoriju.


Potem še pojasni, da se je čisti resveratrol izkazal za eno najobetavnejših naravnih spojin, ki bi lahko preprečila nastanek in razvoj rakastih obolenj. Seveda to ne pomeni, da bi nanj gledali kot na čudežno zdravilo proti raku. Dosedanje raziskave potrjujejo antioksidativno in protivnetno delovanje resveratrola, njegovo varovalno vlogo pri srčno-žilnem sistemu, saj zavira nastanek krvnih strdkov, in njegovo vlogo pri zmanjševanju nastanka preddiabetičnega stanja in sladkorne bolezni.

»Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru bomo nadaljevali raziskave antikarcinogenega potenciala resveratrola. Na molekularni ravni bomo proučevali njegovo inhibicijo onkogenih signalnih kaskad ter učinek resveratrola kot blokirne spojine za iniciacijo kemijske karcinogeneze. Verjamemo namreč, da se bo resveratrol v prihodnosti uveljavil ne zgolj v vlogi antioksidanta, temveč predvsem kot profilaktično sredstvo proti rakavim in srčno-žilnim obolenjem ter diabetesu,« pravi vodja raziskave prof. dr. Urban Bren.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije