»V težkih časih vodstvo ne sme kazati šibkosti, v nasprotnem primeru se dogajajo velike napake«

Aleksander Čeferin: Predsednik Uefe v ekskluzivnem intervjuju o tem, kako je novi koronavirus spremenil Evropo, toda popolnoma poenotil evropski nogomet
Fotografija: »Prvič, gre za to, da trenutno sploh ni mogoče potovati. Drugič, nočem končati nekje v karanteni in ne videti družine dalj časa. In tretjič, v teh časih moramo ravnati odgovorno,« je prepričan predsednik Uefe. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
»Prvič, gre za to, da trenutno sploh ni mogoče potovati. Drugič, nočem končati nekje v karanteni in ne videti družine dalj časa. In tretjič, v teh časih moramo ravnati odgovorno,« je prepričan predsednik Uefe. FOTO: Uroš Hočevar

Novi koronavirus je drastično spremenil staro celino, med najbolj prizadetimi gospodarskimi panogami je prav najbolj priljubljena igra z žogo. Prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin v zadnjih dneh ni imel lahkega dela: evropsko prvenstvo je Uefin najodmevnejši dogodek – ob še donosnejši ligi prvakov –, zato ga ni bilo enostavno preložiti na leto 2021. Toda predsednik organizacije, ki bedi nad dobrih 30 milijard evrov vrednim trgom evropskega nogometa, mora vleči najmočnejše poteze. Z njim smo se pogovarjali tudi o pomenu enotnosti in solidarnosti nogometne Evrope, ki sta Uefi olajšali sprejetje precedenčne in zgodovinske odločitve.
Jernej Suhadolnik


Kako bi opisali doseženo na nogometnem vrhu?

Okoli 10. ure smo se »srečali« z vodilnimi možmi združenja evropskih klubov (ECA), združenja evropskih lig (EPFL) in sindikata poklicnih nogometašev (FIFPro). Povedali smo jim, da smo pripravljeni preložiti euro in preklicati termine za igranje reprezentančnih tekem marca …


… je to termin, v katerem bi morala Slovenija odigrati prijateljski tekmi s Turčijo in Albanijo?

Tako je. Sogovornikom smo poudarili, da bomo morali te termine nadoknaditi, in dodali, da bomo po koncu virusne krize vsi začeli igrati naprej ob enakem času, ko se bo lahko začelo. Torej naenkrat, četudi bi se tekme križale, saj vladajo izredne razmere. Povedal sem jim tudi, da želimo ustanoviti delovno skupino, ki bo ugotovila, kako lahko spremenimo koledar in to izpeljemo.

Aleksander Čeferin v zadnjih dneh ni imel lahkega dela: evropsko prvenstvo je Uefin najodmevnejši dogodek – ob še donosnejši ligi prvakov –, zato ga ni bilo enostavno preložiti na leto 2021. FOTO: Jože Suhadolnik
Aleksander Čeferin v zadnjih dneh ni imel lahkega dela: evropsko prvenstvo je Uefin najodmevnejši dogodek – ob še donosnejši ligi prvakov –, zato ga ni bilo enostavno preložiti na leto 2021. FOTO: Jože Suhadolnik


Kako ste zadovoljni z iztržkom?

Z vsem so se strinjali, pokazali hvaležnost in povedali, da so pripravljeni participirati tudi finančno, ko se bo pokazalo, koliko bo Uefa izgubila s preložitvijo eura. Torek je bil za nas velik dan. Pozneje smo se pogovarjali tudi s predsedniki nacionalnih zvez. Pojasnili smo jim namero, vsi so nas podprli.


Kaj ste hoteli doseči?

V težkih časih mora biti vodstvo močno in ne sme kazati šibkosti, ker bi bili v nasprotnem primeru vsi prestrašeni, dogajale bi se velike napake. Uefa je prevzela vodstveno vlogo, tudi jaz osebno, vsi so bili hvaležni, da nismo prestrašeni, da smo odločni, hočemo pomagati in se ne bojimo prihodnosti. Sestanek smo zapustili pomirjeni, čeprav vemo, da je pred nami zahtevno obdobje.


Koliko klicev z nasveti in predlogi za rešitev nastalega položaja ste dobili v zadnjih dneh in tednih?

Ogromno, večina je bila neuporabnih ... V medijih je bilo enormno napačnih informacij, tako da me je na koncu vse skupaj že zabavalo, če se lahko tako izrazim. Sodelavcem sem rekel, naj ničesar ne demantirajo. Saj veste: več ko je zmedenih in napačnih novic, bolj so zmedeni tisti, ki jih spravijo v javnost. Nekateri so nas javno napadli, češ zakaj niste takoj organizirali sestanka in odpovedali eura 2020 in podobno. Naj povem, da smo morali pregledati na stotine pogodb. To je ogromno dela, ne moreš kar sporočiti, da ne bomo igrali in bo vse v redu. To bi lahko trdil le nekdo, ki nima osnovnega pojma, kaj sploh delamo v Uefi.


Euro 2020 decembra je bil tudi lažna novica?

Tako je. Potem je prišla »novica«, da bomo organizirali euro letošnjega decembra – popoln nesmisel. Sledila je »novica«, da smo nacionalnim zvezam napisali pismo, v katerem piše, naj postane državni prvak klub, ki je trenutno najvišje na lestvici – spet čista izmišljotina.


Vas lažne novice niso zmotile?

Nasprotno: več ko jih je bilo, bolj sem videl, da ljudje, ki jim najmočneje zaupam, ne komunicirajo z javnostjo, dokler se dokončno ne dogovorimo. Drugače je bilo danes, ko je eden od novinarjev še pred koncem čivknil na twitterju, kaj se dogaja. Ampak to v resnici ni pomembno.

Aleksander Čeferin pogosto igra nogomet, med lansko dobrodelno tekmo v središču Ljubljane je igral skupaj z Luisom Figom. FOTO: Mavric Pivk
Aleksander Čeferin pogosto igra nogomet, med lansko dobrodelno tekmo v središču Ljubljane je igral skupaj z Luisom Figom. FOTO: Mavric Pivk


Kaj bo z usodo evropskega prvenstva za igralce do 21. leta (U-21), ki bi ga morali naslednje leto organizirati Slovenija in Madžarska?

Tudi to bo na programu delovne skupine. Lahko vam povem, da bomo preložili tako euro U-21 kot evropsko prvenstvo za ženske. Nespametno bi bilo, da bi ob enakem času končali euro U-21 in začeli euro 2021 za člane, saj bi s tem kanibalizirali prvega. Podobno velja za ženski euro 2021, ki bi moral biti prav tako junija. Rešitev bo našla delovna skupina. Trenutno je najbolj realna možnost, da bomo obe tekmovanji priredili leta 2022 v enakem terminu, kot je bilo načrtovano za prihodnje leto.


Včeraj niste preložili le eura 2020, podobno so storili Južnoameričani s celinskim turnirjem.

Vesel sem, da sem se v zadnjih dneh dogovoril s predsednikom južnoameriške zveze (Conmebol), da bodo tudi oni preložili svoje prvenstvo, kar je zelo pomembno za naše klube in lige. Nerodno bi bilo, če bi morali klubi igralce iz Južne Amerike pustiti v reprezentance letos, Evropejce pa prihodnje leto. Dan je bil torej uspešen, pravo delo pa se bo šele začelo. Gotovo je težko, če si odvisen od koronavirusa in v resnici ne veš, kdaj ga boš premagal in kako bi načrtoval naslednje tedne in mesece. Seveda imamo načrte A, B, C in D.


Očitno dobro sodelujete z južnoameriško krovno hišo Conmebol. Na letošnjem Uefinem kongresu je bil navzoč tudi njihov predsednik Alejandro Domínguez.

Razvili smo res izjemen partnerski odnos, pogovarjamo se tudi o tem, da bi obudili interkontinentalni pokal. Saj veste, da je nogomet doma v Evropi in Južni Ameriki. Mi držimo skupaj, imamo skupne cilje, interese, podpiramo se, to predstavlja izjemno moč tudi v naših pogovorih s Fifo. Težko bi kdorkoli naredil kaj, kar bi bilo v nasprotju z interesi Conmebola in Uefe.


Kako hitro ste našli skupni jezik v nogometni družini?

Zelo hitro. Združenje klubov mi je zastavilo eno vprašanje, nacionalne zveze so postavile dve, v glavnem pa so se govorci oglašali, da bi izrazili podporo in hvaležnost Uefi. Sestanka sta se hitro končala, večinoma sem govoril jaz ... Hotel sem jim pokazati, da me ni strah naslednjih mesecev, in jim vliti voljo, to je zelo pomembno. Drži pa, da smo določene točke uskladili že prej. Predsedniki ECA, EPFL in FIFPro so določene stvari že poznali. Nismo jih presenetili z vsem, kar smo prinesli na mizo.


Po koncu seje IO ste se zahvalili akterjem pogovorov, tudi Gianniju Infantinu, s katerim občasno polemizirata v javnosti. Kako sta izpeljala dogovor s predsednikom Fife?

Tik pred zasedanjem sem ga poklical in mu povedal, da obstaja možnost za preložitev eura. Korektno se mi je zdelo, da ga pokličem, čeprav on pravzaprav s tem nima nič, ker je Uefa samostojna organizacija, ki ni članica Fife. Res pa drži naslednje: upoštevaje euro 2021 in turnir copa america 2021, Fifa ne more izpeljati klubskega svetovnega prvenstva prihodnje leto, kar sem Infantinu tudi povedal in je sprejel.


V medijih je bilo toliko napačnih informacij, da me je na koncu vse skupaj že zabavalo, če se lahko tako izrazim, je povedal Aleksander Čeferin. FOTO: Jože Suhadolnik
V medijih je bilo toliko napačnih informacij, da me je na koncu vse skupaj že zabavalo, če se lahko tako izrazim, je povedal Aleksander Čeferin. FOTO: Jože Suhadolnik
Zdi se, da je koronavirus nehote poenotil nogometno družino. Sem dobil napačen vtis?

Vaš vtis je pravi. Težki položaji, težke okoliščine velikokrat poenotijo družbo, v našem primeru je položaj gotovo poenotil nogometno družino. Če bi bili navzoči na današnjih videokonferencah, bi videli, kakšna pozitivna energija je vela iz predstavnikov največjih in najmanjših držav, iz vodilnih mož klubov, poklicnih lig in igralcev. Opazil sem izjemno solidarnost, prijateljstvo in niti enega sebičnega predloga ali celo izpada. To je lahko tudi eden od receptov, poti, načinov, na katerega se lahko začnemo pogovarjati. Evropski nogomet je res pokazal enotnost, všeč mi je, da je Uefa pokazala vodstvo, da je glavna, da je pripravljena nekaj žrtvovati, pomagati celotnemu ekosistemu, ki je izjemno krhek, kot je krhka vsa naša in predvsem celotna zahodna družba.


Zdi se, da je evropski nogomet po solidarnosti znova prehitel evropsko politiko, Uefa pa Evropsko unijo, v kateri v tej zdravstveno-gospodarski krizi vsaka država na neki način deluje po svoje in vleče zanjo najboljše, velikokrat sebične poteze. Kako si pojasnjujete to, da vam v Nyonu uspe, v Bruslju pa vsaj za zdaj ne?

Zanimivo vprašanje. V politiki je pogosto veliko populizma, zanesljivo veliko več kot v nogometu. Politika poskuša sprejemati všečne ukrepe le zato, da bi se promovirala. Ob tem se velikokrat ne zaveda, da s pomanjkanjem enotnosti Evropa postaja šibka. Evropo naredi šibko v boju z virusom, pred ekonomskimi izzivi, terorističnimi nevarnostmi ali čemerkoli drugim. V Uefi imata po en glas San Marino in Nemčija, na drugi strani vemo, kakšno je razmerje glasov denimo med Nemčijo in Slovenijo v evropskem parlamentu.


Menite, da Evropi manjka prav solidarnosti?

Zanesljivo. Po končani konferenci sem dobil ogromno sporočil iz največjih in najmanjših držav članic Uefe. Tudi moji kolegi so dobili veliko sporočil, težko je verjeti, da se nam v bistvu vsi zahvaljujejo za to potezo. Predsednik enega od največjih klubov v Evropi mi je napisal: hvala, ker sem lahko član vaše družine. To so lepe stvari, dobiš potrditev, da je solidarnost pomembna. Prav zaradi solidarnosti bo nogomet lažje in hitreje prebrodil to krizo oziroma posledice vsega, kar se zdaj na žalost dogaja.


Kako gledajo na izziv koronavirusa v nogometu glavni pokrovitelji in največji kupci televizijskih pravic?

Kolegi so imeli z njimi v zadnjih tednih več stikov kot jaz. Kolikor so mi povedali, so vsi razumevajoči in vedo, da je to višja sila. Zanje ni težava, da se zadeva izpelje oziroma preloži na prihodnje leto. Tudi njim ustreza, da ne organiziramo eura v teh nezanesljivih časih. Kako bi ljudje gledali na turnir, če ne bi bilo polnih štadionov, kako bi sponzor izpeljal aktivacijo načrta, če ne bi bilo navijačev?


Bo imela preložitev eura finančne posledice za posamezne nacionalne zveze oziroma njihove klube v kontekstu letnih prejemkov iz Uefe, na kakršne so se navadili?

Naredili bomo vse, da se jim ne bo nič poznalo. Verjamem, da nam bo uspelo, ne nazadnje bomo posegli tudi v lastne rezerve, če bo treba. Saj rezerve so namenjene tovrstnim časom. Tudi sam sem bil še pred kratkim začuden, zakaj potrebujemo finančno rezervo v višini pol milijarde evrov, toda prav v tej krizi sem dobil potrditev, da so rezerve nujne zaradi nepričakovanih dogodkov, kakršne je povzročil pojav novega koronavirusa.


So možni dodatni zapleti v sezoni 2019/20? Kako dolgo se lahko borite s koronavirusom v Evropi, ne da bi ogrozili scenarij za državna prvenstva po Evropi, ki ste ga sprejeli na videokonferenci?

Zelo težko bo. Strokovnjaki bodo pripravili ogromno možnosti. Če bi relativno hitro stabilizirali razmere, bi se lahko liga prvakov in evropska liga terminsko končali skoraj normalno. Možno je, da bomo na koncu naredili zaključni turnir četverice ali pa zgolj eno tekmo in nato z žrebom določili, kdo bo igral doma in kdo v gosteh. Možno je, da se bo zadeva razvlekla v junij. Kar zadeva državna prvenstva, jih lahko potegnejo tudi v julij. Toda o teh možnostih bomo tehtali, ko se bodo razmere umirile. Vsak dan spremljamo dogajanje in imamo krizne sestanke, na katerih ocenjujemo položaj. Po izkušnjah iz Kitajske se lahko koronavirus umiri do maja, toda tega ne vemo, morda bomo dobili bitko prej ali pozneje. Pripravljeni smo na različne scenarije, ki imajo seveda različen učinek.


Kako občutite virusno krizo med delom, na letališčih in morda pri spremenjenem protokolu med srečanji s partnerji ali sodelavci? Ponavadi se vrnete domov vsak teden in nato potujete nazaj v Švico.

Dobro vprašanje. Razmere so popolnoma nepredvidljive. Še prejšnji teden sem bil v Švici, potem sem se vrnil v Slovenijo, nato so številne države zelo hitro zaprle meje in letališča. Zdaj sem doma, kjer bom ostal do nadaljnjega.


Pojasnite, prosim.

Prvič, gre za to, da trenutno sploh ni mogoče potovati. Drugič, nočem končati nekje v karanteni in ne videti družine dalj časa. In tretjič, a to ni najmanj pomembno, v teh časih moramo ravnati odgovorno. Držati se moramo navodil stroke, ne smemo izzivati usode in se okužiti z virusom ter ga nato prenesti na bližnje in druge. Vsi skupaj moramo biti disciplinirani in imeti potrpljenje, dobre živce, ob tem nas ne sme zajeti panika, ta nikdar ni dobra. Ključna sta umirjenost in spoštovanje ukrepov, ki jih predpiše država. Stvari se bodo umirile. Potovati v tem trenutku bi bilo res nesmiselno.

»Med prijatelji imam več zdravnikov: med njimi so različno optimistični, vsi pa so mi zatrdili, da nihče v resnici ne pozna konca te bitke. Bolj dosledno ko bomo upoštevali ukrepe države, bolje bo, pravijo.« FOTO: Reuters
»Med prijatelji imam več zdravnikov: med njimi so različno optimistični, vsi pa so mi zatrdili, da nihče v resnici ne pozna konca te bitke. Bolj dosledno ko bomo upoštevali ukrepe države, bolje bo, pravijo.« FOTO: Reuters


Kako komunicirate s sodelavci in partnerji?

Uporabljamo sodobno tehnologijo. Danes [torek] sem komuniciral s 150 ljudmi, dvakrat po približno 75 sogovornikov na dveh videokonferencah. Vse je delovalo dobro.


Kako je voditi videopogovor s toliko ljudmi?

Ni enostavno. Občasno moraš biti tudi malo avtoritativen in povzdigniti glas v slogu »ugasnite napravo« in podobno, a drugače pri toliko udeležencih ne gre. Priznam, da mi to ni težko …


Druge izbire od videokonference najbrž niste imeli. Prišli smo celo tako daleč, da človek ne nazadnje ne ve niti tega, komu lahko zaupa, da ni okužen, če malo pretiravam?

Strinjam se z vami. Rokovanje, čestitanje, objemanje je v tem položaju v resnici sporno. Kot nevede okužen se družiš z ljudmi, toda ko zboliš in ugotoviš svoje stanje, je prepozno tako zanje kot za njihove nadaljnje stike. Ta učinek agresivnega širjenja virusa je v resnici neizprosen in po mojem laičnem mnenju najbolj neugoden. Ohromi lahko vso državo, zato so na videz drastični ukrepi najbrž kar primerni. Priznam, da sem tudi sam sprva rahlo podcenil pojav in učinek koronavirusa.


Kako komentirate napol resne, napol šaljive pozdrave trenerjev in nogometašev na zadnjih tekmah lige prvakov?

Opažam, da se ljudje nočejo več rokovati, četudi je to morda začasno. Pri nogometaših je po mojem mnenju to bila bolj sporočilna gesta kot kaj drugega. Zvezdniki so zelo izpostavljeni in so hoteli le sporočiti gledalcem, kaj je odgovorno ravnanje in česa se morajo ljudje bati. To je pravilno. Drugače bi si težko pojasnil dejstvo, da se pred tekmo ne rokujejo, po doseženem golu pa se »eno minuto« objemajo.


Kaj pričakujete v prihodnjih tednih in mesecih? Je sploh mogoče karkoli predvideti v takšnih okoliščinah?

Z gotovostjo predvideti ni mogoče ničesar. Oblikovali bomo različne možnosti izvedbe tekmovalnih urnikov in koledarjev, vseskozi spremljamo razširjenost koronavirusa in povezane ukrepe držav.


Kaj menite?

Ujel sem različne možnosti: od prve, da se bo položaj umiril do konca aprila, do druge, da bomo bili bitko z virusom tudi avgusta. Med prijatelji imam več zdravnikov: med njimi so različno optimistični, vsi pa so mi zatrdili, da nihče v resnici ne pozna konca te bitke. Bolj dosledno ko bomo upoštevali ukrepe države, bolje bo, pravijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije