ARKTIKA

Ogroženi trezor semen

Permafrost okoli zakladnice semen na Arktiki se tali. Norveška vlada je za nadgradnjo namenila deset milijonov evrov.
Fotografija: Monumentalni vhod v trezor semen. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Monumentalni vhod v trezor semen. FOTO: AFP

Največji trezor semen na svetu, zakopan v arktični gori in oblikovan tako, da zdrži eksplozijo atomske bombe, doživlja prenovo. Razlog so rastoče temperature, ki talijo permafrost, ki naj bi ga varoval. Globalni trezor semen (Global Seed Vault), ki mu pravijo tudi Noetova barka, je zakopan v nekdanjem premogovniku na Svalbardu, odročnem arktičnem otoku v norveškem arhipelagu, kakšnih tisoč kilometrov od severnega tečaja. Odprli so ga leta 2008 in ima ključno vlogo pri ohranjanju svetovne genske raznolikosti. V njem je shranjenih več kot milijon semen, ki naj bi bila izhod v sili za človeštvo v primeru naravnih katastrof, vojn, podnebnih sprememb, epidemij ali uničenja, ki bi ga povzročil človek.

Koordinator trezorja Åsmund Asdal pregleduje zabojčke s semeni. FOTO: AFP
Koordinator trezorja Åsmund Asdal pregleduje zabojčke s semeni. FOTO: AFP

Pretopla Arktika

Toda višje temperature so spremenile okolje, ki naj bi ga varovalo. Permafrost, ki naj bi pomagal držati temperaturo v trezorju pri konstantnih 18 stopinjah pod ničlo, se je leta 2016 začel taliti. »Poletna sezona je bila toplejša od pričakovanja. V predor, ki vodi do trezorja, je vdirala voda, za kar krivimo podnebne spremembe,« je novinarjem tiskovne agencije AFP povedal Åsmund Asdal, eden od koordinatorjev trezorja semen.


Arktika se segreva dvakrat hitreje od preostalega planeta, kažejo znanstvene raziskave. In medtem ko je Evropa trenutno prekrita z ledom in snegom, je živo srebro na severnem tečaju nedavno prilezlo nad ničlo, kar je 30 stopinj več od normalnega stanja za ta letni čas. Znanstveniki pravijo, da se takšne nenavadne otoplitve na Arktiki dogajajo vedno pogosteje. Norveška je nedavno napovedala, da bo za nadgradnjo trezorja namenila sto milijonov kron (okoli deset milijonov evrov), da bi bolje zavarovala dragocena semena. »Želimo doseči, da bo temperatura v trezorju semen nizka vse leto, tudi če bi zunanja temperatura na Svalbardu še naprej rasla,« je pojasnil norveški minister za kmetijstvo Jon Georg Dale.

Dela že tečejo

Pomen globalnega trezorja semen se je v praksi pokazal med spopadi v Siriji, ko so znanstveniki lahko nadomestili semena, uničena med bombardiranjem Alepa. Dostop do srca trezorja na Svalbardu je strogo nadzorovan: obiskovalci, ki morajo pridobiti posebno dovoljenje, najprej vstopijo skozi masivna vrata in se po 120-metrskem betonskem predoru odpravijo do treh zaklenjenih hladilnic, kjer so shranjena semena z vsega sveta, označena po vrsti in izvoru.

Pred dnevi sta Ivan Matus (levo) in Fernando Ortega iz Čila prinesla paket semen iz svoje domovine. FOTO: AFP
Pred dnevi sta Ivan Matus (levo) in Fernando Ortega iz Čila prinesla paket semen iz svoje domovine. FOTO: AFP

Od zunaj skoraj ni videti, da bi se v gori skrivala zakladnica, ki je tako pomembna za človeštvo, če odštejemo monumentalni železobetonski vhod, ki štrli iz pobočja zasnežene gore. V okolici stojijo delavski zabojniki in žerjavi, ki trenutno nekoliko kazijo podobo neokrnjene narave, saj so se dela že začela. Nadgrajeni trezor bo lahko prenesel podnebne spremembe prihodnjih desetletij, je prepričan Dale. Vhodni predor bodo ojačali, v bližini pa bodo zgradili posebno izolirano stavbo, kjer bodo hranili tehnično opremo, ki ustvarja toploto, da bodo preprečili nadaljnje taljenje permafrosta.

A morje ob vznožju gore opozarja na skrb vzbujajoče naraščanje temperatur. To je morda še najbolj slikovito opisala Marie Haga iz Sklada za globalno raznolikost rastlin, poleg nordijske genske banke NordGen in norveške vlade enega od treh skrbnikov trezorja semen: »Ko sem leta 1985 prvič prišla sem, je bil fjord popolnoma zaledenel.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije