To so priporočila NIJZ vsem, ki naročate prek spleta

Tudi pri tovrstnem naročanju so potrebni nekateri previdnostni ukrepi.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

Nacionalni inštitut za javno zdravje za zmanjšanje tveganja okužbe z novim koronavirusom priporoča nekatere previdnostne ukrepe tudi pri spletnih nakupih. Svetujejo negotovinsko plačevanje, prevzem pošiljke brez stika med naročnikom in dostavljavcem ter previdnost pri ravnanju z embalažo prejetega blaga.

Spletna prodaja v času epidemije novega koronavirusa beleži veliko rast. Inštitut vsem, ki kupujejo prek spleta, priporoča, naj se odločijo za negotovinsko plačevanje, za plačilo prek spleta ali s predračunom prek spletne banke in ne po povzetju. Z dostavljavcem blaga naj se stranke dogovorijo za natančen čas dostave in tudi mesto, kjer bo lahko pustil pošiljko.

Komunicirajte s sporočili SMS

Dostavljavec naj pusti blago pred vrati, se vrne v avto, pošlje stranki sporočilo SMS, da je blago dostavljeno, in stranko tudi pokliče po telefonu. Stranka pa naj prejem blaga prav tako potrdili s sporočilom SMS.

Svetujejo, da uporabniki naročajo le izdelke, ki jih v tem času nujno potrebujejo, ter da s prejetim blagom ravnajo previdno. Pri ravnanju z embalažo živil in drugih izdelkov veljajo enaka navodila kot pri tistih, ki jih potrošniki prinesejo iz trgovine.

Zaradi časa preživetja koronavirusa na kartonu pa naj ljudje pustijo tehnično blago v kartonskih škatlah stati vsaj en dan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije