Slovenke in Slovenci, lahko ste mirni, umazani ne boste

Navkljub izrednim razmeram na trgu, težavam pri dobavi surovin in embalaže slovenska podjetja upajo, da se za higienske izdelke ne bo treba bati, da bi jih zmanjkalo.
Fotografija: Umivanje las. FOTO: Alina Rosanova, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Umivanje las. FOTO: Alina Rosanova, Getty Images, Istockphoto

Nekatere drogerije in specializirane trgovine za kozmetiko, frizerji in saloni za lepotičenje so po odloku vlade zaprti. A v vseh večjih živilskih trgovinah (te so odprte s skrajšanim delovnim časom) je Slovencem in Slovenkam so na voljo tudi higienski pripomočki, kot so zobne paste, mila, šamponi, pilingi za telo, losjoni in podobno. In tega ne bi smelo zmanjkati, pravijo v dveh slovenskih podjetjih, specializiranih za tovrstno proizvodnjo.
 

Mila, šamponi, zobne paste – dovolj za vso Slovenijo

»Proizvodnja trenutno še poteka bolj ali manj nemoteno in še vedno nam uspeva zagotavljati vse kozmetične izdelke iz lastnega asortimaja,« nam je povedal Danijel Petrovič iz ljubljanske Ilirije, ob tem pa dodal, da se jim pozna upad prodaje. »Frizerski saloni v Sloveniji in večini izmed 40 državah, kamor izvažamo, so zaprti, zatorej imamo skoraj polovični upad prodaje. Prodaja v široki potrošnji trenutno poteka, a večji poudarek je na milih in razkužilih.« 

Umivanje rok z milom je še kako pomembno.  FOTO: Thinkstock
Umivanje rok z milom je še kako pomembno.  FOTO: Thinkstock

V kozmetiki Afrodita so se hitro prilagodili novim razmeram na trgu. Ko ni bilo več mogoče kupiti protibakterijskega higienskega sredstva, so začeli izdelavo lastnega higienskega pršila SOS in sredstva s protibakterijskim učinkom. »Naj poudarim, da smo se za to potezo odločili zato, ker smo v naših laboratorijih že kar nekaj časa imeli razvito in testirano formulo z vsebnostjo 60-odstotnega alkohola. Proizvodne procese smo seveda takoj prilagodili potrebam polnjenja in distribucije. Zaradi izrednega interesa smo začeli polnitev embalaže 50 in 500 ml. Zgolj v tednu dni smo proizvedli in prodali vse, kar smo napolnili,« nam je razložila situacijo ob izbruhu novega koronavirusa Judita Železnik iz Kozmetike Afrodita.
 

Povpraševanju ne morejo zadostiti

Te dni je kot pri ostalih ponudnikih največ povpraševanja po izdelkih za nego telesa – geli, tekoča mila, šamponi in protibakterijsko sredstvo. »Povpraševanju žal ne moremo zadostiti, saj proizvodnja deluje v zmanjšani sestavi, prav tako pa imamo težave z dobavami embalažnih delov in surovin iz tujine.« Pri njih je zaposlenih 160 ljudi, veliko jih dela od doma ali pa so zaradi otrok ostalo doma. Proizvodnja pa se nadaljuje nemoteno s še strožjimi higienskimi zahtevami kot sicer.

Ščetka in zobna pasta sta osnova vsakodnevne nege zob. FOTO: Getty
Ščetka in zobna pasta sta osnova vsakodnevne nege zob. FOTO: Getty

Ali lahko na dolgi rok zagotovijo nemoteno oskrbo potrošnikom, če bi Slovenija ostala odvisna zgolj od same sebe? »Težko napovem razvoj dogodkov in od tega je seveda odvisno, kako bo tekel blagovni tok proizvodnje in logistike. Vsekakor se bomo trudili, da čim dosledneje zadostimo potrebam naših potrošnikov. Ne nazadnje slovenski trg za naše podjetje predstavlja največjega kupca,« je še povedala predstavnica podjetja iz Rogaške Slatine.
 
Obe omenjeni podjetji zagotavljata tudi nakup na daljavo ter dostavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije