PREPOVED

Prepoved vlažilnih robčkov v Veliki Britaniji zaradi onesnaževanja okolja?

Vsebujejo namreč tudi nerazgradljive delce plastike.
Fotografija: Zaradi onesnaževanja okolja v Veliki Britaniji že razmišljajo o prepovedi vlažilnih robčkov. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Zaradi onesnaževanja okolja v Veliki Britaniji že razmišljajo o prepovedi vlažilnih robčkov. FOTO: Getty Images

Po poročanju BBC se je proizvodnja vlažilnih robčkov za enkratno uporabo razcvetela v preteklem desetletju. Potrošniki lahko izbirajo med vlažilnimi robčki za občutljivo kožo, odstranjevanje ličil, nego dojenčkov, nanos dezodoranta, sončne kreme in čiščenje pohištva.

Zdaj pa čaka proizvajalce nova naloga. Razviti bodo morali nove vlažilne robčke brez plastike, saj se bodo v nasprotnem primeru morali potrošniki v prihodnje znajti brez njih. Vlažilni robčki namreč po navedbah organa Water UK, ki predstavlja vsa vodovodna ter komunalna podjetja Otoka, pomenijo okoli 93 odstotkov nerazgradljivih odpadkov, ki povzročajo zamašitev kanalizacije v Veliki Britaniji.

Britanska vlada in proizvajalci teh robčkov so zato začeli množično pozivati uporabnike, naj uporabljenih robčkov ne zavržejo v sistem odpadne vode.

V prihodnosti pa se bo britanska vlada posvetovala tudi o možnosti prepovedi nekaterih drugih izdelkov za enkratno uporabo, ki vsebujejo plastiko. Med drugim so problematične slamice in plastične palčke za čiščenje ušes.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije