POZOR

Prodajam nepremičnino: tako se legalno izognete plačilu davka

Prodajalca lahko doletita dve obdavčitvi ali pa nobena.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Cene nepremičnin so v zadnjih letih krepko poskočile, zaradi česar mnogi razmišljajo o prodaji. Tisti, ki so kupovali v krizi, zato utegnejo ustvariti precej velike dobičke, ki pa jih bodo morali deliti z državo.

Torej, če razmišljate o prodaji nepremičnine, se morate zavedati, da je treba ob prodaji običajno poravnati:

– davek na promet z nepremičninami (v 15 dneh po sklenitvi pogodbe je treba vložiti napoved pri finančnem uradu, na območju katerega leži nepremičnina; POZOR: po navadi ga plača prodajalec, a se lahko s kupcem drugače dogovorita v kupoprodajni pogodbi) in 
– dohodnino od dobička iz kapitala (ta lahko odpade – več o tem v nadaljevanju, sicer pa je tudi tega treba napovedati v 15 dneh po sklenitvi pogodbe pri katerem koli finančnem uradu).


Prvi davek znaša dva odstotka od vrednosti nepremičnine (primer: 100.000 evrov x 0,02 = 2000 evrov), medtem ko se pri dohodnini od dobička iz kapitala obdavčitev vsakih pet let lastništva zmanjša:

– do pet let = 25-odstotna obdavčitev,
– od 5 do 10 let = 15-odstotna,
– od 10 do 15 let = 10-odstotna,
– od 15 do 20 let = 5-odstotna,
– nad 20 let = davka se ne plača.

Naj poudarimo, da se obdavči le dobiček, torej razlika med prodajno in nabavno ceno. Finančna uprava izpostavlja še, da se davčna osnova zniža za en odstotek normiranih stroškov, za plačani davek na promet nepremičnin ali davek na dediščine in darila ter za dejanske stroške, ki jih je zavezanec imel zaradi vlaganja v obnovo nepremičnine, kar zavezanec dokazuje z računi (shranjujte jih!). Sledi izdaja odločbe.
 

Kdaj davek odpade


Pri dohodnini od dobička iz kapitala obstaja izjema: če prodajate stanovanje ali stanovanjsko hišo (ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem), kjer ste imeli stalno prebivališče in ste ga imeli v lasti ter ste tam dejansko bivali vsaj zadnja tri leta pred prodajo, se dohodnine od dobička iz kapitala ne plača.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije