DRUGAČNO ŽIVLJENJE

Biti vitek ni najpomembnejše

Še en dokaz: ljudje, ki telovadijo le 20 minut na dan, tri dni v tednu, so manj utrujeni in imajo na splošno več energije.
Fotografija: Telesna vadba nam lahko priskoči na pomoč tudi pri preprečevanju ali upočasnjevanju številnih bolezni, pa tudi neprijetnih zdravstvenih stanj, ki nas včasih težijo. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Telesna vadba nam lahko priskoči na pomoč tudi pri preprečevanju ali upočasnjevanju številnih bolezni, pa tudi neprijetnih zdravstvenih stanj, ki nas včasih težijo. FOTO: Getty Images

Včasih me prime, da bi telovadil, a ne za dolgo ... Kakorkoli že, tile nori časi, ko se ne počutimo ravno olimpijsko, a vemo, da bi morali zase nekaj storiti, so pri marsikom spodbudili željo, da bi se končno začel gibati, če ne že športati po rekreativno.

Želje so včasih celo zelo močne, skoraj nas že spravijo v gibanje, potem pa ... ne storimo tistega zadnjega in najtežjega koraka.

Potrebovali bi močno spodbudo, čarobno besedo, ki bi nam pomagala naprej. Pomagala, da bi se premaknili.

Toda, če ni čarobne besede - je morda čarobna tabletka?

Če bi nam nekdo ponudil takšno čarobno tabletko, s katero bi lahko pojedli več, in se ne zredil, zmanjšali stres in okrepili možgansko moč? Bi ga pogledali kot premaknjenega, ali bi mu verjeli?

Najbrž prvo ... in bi se zmotili, stvari so namreč zelo preproste. Taki tabletki, s katero lahko naredimo vse in in še več, se reče: vadba.

Tistega, ki je že skoraj začel vaditi, bo morda k odločilnemu koraku pripravilo nekaj podatkov o koristnosti spodobne telesne pripravljenosti, ki nam bodo lahko pomagali pri začetku; na začetku, za katerega vemo, da ni enostavno.

Torej: o moči čudežne tabletke.

Pamet, pamet po športno

Veliko dokazov je, da vadba lahko poveča sposobnost spominjanja in koncentracijo. Poveča se serotonin, nevrotransmitor v možganih, ki nam pomaga do boljše osredotočenosti in jasnosti naših misli.

Prav tako je dokazano, da lahko telesna aktivnost pri starejših odraslih zmanjša upad sposobnosti razmišljanja.

Razbremenitev in adijo, stres

Vadba zmanjšuje stres in z njo si lahko pomagamo pri preprečevanju depresije in ob občutkih tesnobe. Redna vadba lahko zmanjša stresna hormona - to sta kortizol in adrenalin.

image_alt
To je najcenejše zdravilo proti depresiji

Sami svoj akumulator

Še en dokaz: ljudje, ki telovadijo le 20 minut na dan, tri dni v tednu, so manj utrujeni in imajo na splošno več energije. Z gibanjem povečamo pretok krvi, kar pomeni, da kisik in hranila hitreje pridejo do celic; prav to nam daje energijo za vsakodnevna opravila.

Če hočemo, vedno najdemo čas

Sploh nam ni treba preživeti v telovadnici uro ali več na dan. V vsakdanjik lahko vključimo različna krajša pospešena gibanja. Sprehod, kratek kolesarski krog, 10 minut poskakujemo na mestu in vmes sem ter tja počepnemo, ali pa nekaj minut tekamo gor in dol po stopnicah.

Takšna vadba po obrokih je lahko zelo koristna za zdravje, in skupno nam takih 60 minut na dan lahko pomaga tudi pri hujšanju - in ohranjanju primerne telesne mase.

Z vadbo do povezav z drugimi ljudmi

Morda na to niste pomislili, a telesna vadba lahko pomaga tudi pri krepitvi odnosov. Namesto, da bi šli na pico, pojdimo s prijatelji na sprehod. Če imamo podporo prijateljev, nam to poleg drugih lepih stvari pomaga tudi pri ohranjanju kondicije.

Gibanje odganja bolezni

Telesna vadba nam lahko priskoči na pomoč tudi pri preprečevanju ali upočasnjevanju številnih bolezni, pa tudi neprijetnih zdravstvenih stanj, ki nas včasih težijo. Če naštejemo ...

• bolezni srca

• možganska kap

• visok krvni tlak

• visok holesterol

• diabetes tipa 2

• artritis

• osteoporoza (krhkost kosti)

• izguba mišične mase

Tudi neutrudno srce potrebuje pomoč

Z vadbo krepimo srce in srčno-žilni sistem. Z več gibanja postane naš srčni utrip nižji. Že nekaj dni po začetku vadbe se telo začne prilagajati novim dražljajem, sprva težko dihanje postane lažje, naše telo čuti manj utrujenosti, bolečina in bolečina se občutno zmanjšata.

image_alt
Športna rekreacija za tiste, ki niso zasvojeni z njo

Postajamo močnejši

Vadba bo izboljšala - tudi, če začenjamo iz nič - našo uspešnost pri atletskih naporih. Ko bomo nekaj tednov redno vadili, bo naše telo prebujeno, postali bomo močnejši in bolj vzdržljivi. Skratka, naše mišice bodo močnejše in prožnejše, izboljšala pa se bo tudi naša celotna zmogljivost, od glave do pet.

Tudi pojemo lahko več

Vemo, da mišice skurijo več kalorij kot pa maščobe, torej, če imamo več mišic, bo tudi naša presnova boljša. To pomeni, da lahko pojemo več, a ohranimo isto telesno maso. Seveda ne smemo, tudi če migamo, tlačiti vase vsega, kar nam pride pod roke, toda če redno vadimo, se bomo dobro odrezali v boju s slaščicami in pregrehami, ki jih zobamo pred televizijo.

Biti vitek ni najpomembnejše

Ko začnemo telovaditi, naj ne bo naš edini cilj hujša nje. Seveda je vadba koristna sestavina v našem programu hujšanja, vendar so veliko bolj pomembne zdravstvene koristi vadbe - ne glede na to, ali shujšamo ali ne. Ni vse lepo tudi zdravo, in ni vse malo bolj zaobljeno nezdravo - včasih je celo obratno.

Ne glede na to, ali številka na tehtnici izgublja moč ali ne, moramo vedeti, da naše telo tudi po tehtanju še vedno uživa koristi vadbe, in še celo bolj nabrito je, kot je čutiti: po vadbi smo psihično močnejši in miselno ostrejši, manj obremenjeni s težavami in na splošno bolj zdravi.

Ja, postali smo športniki.

***

Osnovo za zapis smo povzpeli po ameriški spletni strani MedicineNet.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije