ONINA KUHINJA

Trije odlični recepti iz preteklosti

Alojzija Koletnik, rojena Gornik, se je pred mnogimi leti udeležila kuharskega tečaja pri šolskih sestrah. V župnijo Malečnik so na povabilo legendarnega dušnega pastirja Marka Glaserja leta 1869 prišle iz Gradca. Njihova duhovna in družbena dediščina je na slovenskih tleh živa še danes – v župniji Malečnik tudi skozi osemdeset strani porumenelih listov skoraj sto let starega, gosto popisanega Alojzijinega zvezka receptov. Z veliko predanostjo Glaserjevega naslednika dr. Sebastjana Valentana in Društva malečniških gospodinj je ta kulinarična zapuščina oživela v uporabni, skoraj zbirateljski izdaji klasične kuharice naših mam.
Fotografija: Goveji zrezki Foto: Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba
Odpri galerijo
Goveji zrezki Foto: Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba

Tako je v predstavitvi knjige Malečniška kuharica, v kateri so zbrani stoletni recepti šolskih sester in je neprecenljiv dokument časa in kraja, zapisal izdajatelj – najstarejša slovenska založba Celjska Mohorjeva družba. Tukaj so trije recepti iz preteklosti, za zmeraj iztrgani iz pozabe.

Goveji ali telečji zrezki

Potrebujemo (za štiri):

  • 4 zrezke po 200 g
  • sol
  • 4 večje sesekljane čebule
  • malo moke
  • mast
  • poper

Priprava: 

  • Zrezke osolimo, eno stran namočimo v moko in damo pomokano stran v vročo mast. Okoli zrezkov nadevamo sesekljano čebulo.
  • Ko moka porumeni, meso obrnemo. Nato zalijemo z vodo, dodamo poper, pokrijemo in pustimo še nekaj časa vreti.

Goveji zrezki Foto: Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba
Goveji zrezki Foto: Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba

Rezančna klobasa

Potrebujemo:

Za maso za omlete (palačinke):

  • 500 ml mleka
  • 240 g moke
  • 2 jajci
  • sol
  • maščobo za pečenje

Za rezance na mleku:

  • krožnik domačih širokih rezancev, kuhanih na mleku
  • 3 žlice masla
  • 3 do 4 jajca

Priprava:

  • Spečemo omlete in jih položimo v vrsto drugo za drugo, tako da se na robovih rahlo prekrivajo.
  • Rezance skuhamo na mleku in jih odcedimo. Rumenjake penasto umešamo z maslom in jih primešamo k ohlajenim rezancem. Na koncu temu rahlo primešamo še sneg preostalih beljakov.
  • Z zmesjo namažemo omlete/palačinke in jih zvijemo v klobaso, to pa zavijemo v snažen prtič.
  • Klobaso v slani vodi kuhamo 30 minut. Kuhano klobaso narežemo na rezine, zabelimo z maslom in drobtinami ter postrežemo s solato ali kot prilogo.

Rezančna klobasa Foto: Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba
Rezančna klobasa Foto: Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba

Ajdova torta

Potrebujemo:

  • 300 g presnega masla
  • 300 g sladkorja z limonino lupino
  • 6 rumenjakov
  • 260 g ajdove moke
  • za noževo konico pecilnega praška
  • sneg 6 beljakov

Priprava: 

  • Maslo mešamo, da dobro naraste, nato mu pridenemo sladkor, naribano limonino lupino, rumenjake in beljakov sneg, rahlo primešamo ajdovo moko in pecilni prašek.
  • Testo denemo v pomazan model in počasi pečemo eno uro.
  • Ohlajeno torto prerežemo, namažemo z marmelado in oblijemo z ledom.

Ajdova torta Foto: Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba
Ajdova torta Foto: Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba

Recepti iz knjige Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije