ODPRTA KUHINJA

Pehtranova torta z belo čokolado in jagodami (brez peke)

Pripravimo osvežilno torto s piškotnim dnom in z nežno pehtranovo kremo. Za barvni, teksturni in okusni kontrast poskrbi jagodni insert, skrit v jedru torte.
Fotografija: Velikonočna torta. (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
Velikonočna torta. (Foto: Midva kuhava)

Zdaj pa še malo lahkotnih receptov. Tistim, ki jim je vsa ceremonija okrog potice odveč, Tjaša in Blaž (Midva kuhava) predlagata torto, ki bo imela okus po veliki noči ... pečica pa bo ostala mrzla.

Za torto s premerom 24 cm.

...
...

Sestavine

Jagodna plast

  • 300 g zamrznjenih jagod
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 3 lističi želatine
  • piškotno dno
  • 200 g maslenih piškotov
  • 100 g masla

Krema

  • 200 g bele čokolade
  • 20 g svežega ali zamrznjenega pehtrana
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 500 ml sladke smetane
  • 500 g sira maskarpone

Priprava

  1. Jagodna plast: v kozico stresemo zamrznjene jagode in sladkor v prahu in segrevamo na srednje močnem ognju toliko časa, da se zmehčajo. S paličnim mešalnikom jih fino zmeljemo.
  2. Lističe želatine namočimo v posodici s hladno vodo in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico. Jagodno osnovo mešamo nad ognjem, da se želatina povsem stopi.
  3. V tortni pekač s snemljivim obodom premera 20 cm vpnemo papir za peko. Vanj nalijemo vročo jagodno osnovo, pekač pa za približno uro postavimo v hladilnik, da se žele strdi.
  4. Piškotno dno: maslene piškote fino zmeljemo ali zdrobimo.
  5. Maslo stopimo in ga zmešamo z mletimi piškoti.
  6. Na podlago za torte po­stavimo nastavljiv tortni obroč in ga nastavimo na 24 cm. Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo. V pripravljeni model stresemo piškotno zmes in jo potisnemo ob dno, nato jo poravnamo in pogladimo.
  7. Na sredino piškotnega dna previdno prenesemo jagodno plast.
  8. Krema: v kozici zavremo 200 ml smetane, pehtran in sladkor v prahu ter kuhamo 5 minut. Ogenj nato zmanjšamo, vsebino kozice pa fino pretlačimo s paličnim mešalnikom.
  9. Lističe želatine namočimo v hladni vodi in jih pustimo, da se napojijo.
  10. V pehtranovo osnovo nalomimo belo čokolado in premešamo, nato pa vmešamo še ožeto želatino, da se povsem stopi. Kozico odstavimo in pustimo, da se zmes malce ohladi.
  11. Preostalih 300 ml sladke smetane spretno stepemo.
  12. V večjo posodo stresemo maskarpone in ga zmešamo s pehtranovo osnovo.
  13. Na koncu s spatulo nežno vmešamo še stepeno smetano.
  14. Kremo stresemo v tortni model, jo poravnamo in pogladimo.
  15. Torto postavimo v hladilnik, kjer naj pridno čaka vsaj 6 ur, najbolje bo, če nas tam počaka do naslednjega dne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije