RAJ DOMA

Okusni brezalkoholni napitki

Da otroci in tisti, ki ne pijejo, niso prikrajšani, k praznični večerji postrežemo manj sladke pijače; postrežemo jih v lepih steklenicah in ne pozabimo na kozarce
Fotografija: Sokove postrežemo v primernih steklenicah in kozarcih. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Sokove postrežemo v primernih steklenicah in kozarcih. FOTO: Guliver/Getty Images

V naši kulturi velja, da se na praznovanju pije alkohol, a mnogi ga iz tega ali onega razloga ne poskusijo nikoli, zato prazniki zanje ne bodo nikakršna izjema. Seveda ne smemo pozabiti na otroke, ki posebno uživajo, če imajo priložnost poskusiti kaj posebnega. Kaj torej ponuditi odraslim gostom, za katere vemo, da se alkohola ne bodo niti pritaknili, in otrokom? Sami bodo najbrž rekli, da ni treba komplicirati, da bo dovolj kakšen (domači) sok ali celo navadna voda, a če se bomo potrudili za alkoholno spremljavo večerje, je prav, da to storimo tudi z nealkoholnimi pijačami.

Koktajli so lahko brezalkoholni. FOTO: Guliver/Getty Images
Koktajli so lahko brezalkoholni. FOTO: Guliver/Getty Images
Preverimo, kaj gostje sicer radi pijejo, nekateri imajo radi gazirane pijače, na primer kolo, drugi sokove. Vsekakor ne bo primerno, če k praznični večerji na mizo postavimo plastenko iz trgovine. Prav tako kakor vino si tudi brezalkoholna pijača oziroma njeni pivci zaslužijo primerno postrežbo. Pijačo iz plastenk prelijemo v steklenice, v trgovinah z opremo za dom jih dobimo vseh vrst, tudi take s pokrovi.

Gotovo pa bodo gostje še bolj zadovoljni, če jim bomo ponudili doma pripravljene pijače. Morda smo poleti skuhali jabolčni ali grozdni sok, bezgov sirup ali pripravili šabeso. Lahko kupimo sveže sadje in iz njega stisnemo bister ali gosti sadni sok, ali naredimo limonado, ki jo obogatimo z zelišči. Napitki so lahko hladni ali topli, če bo med gosti kdo, ki ga rado zebe. Tudi domače pijače postrežemo v lepih steklenicah in primernih kozarcih. Pri pripravi brezalkoholnih napitkov moramo biti previdni, da ne bodo presladki, saj se lahko tepejo s postreženimi jedmi. V tem primeru je za osnovo najbolje vzeti vodo, ki jo obogatimo z bolj ali manj drznimi in močnimi okusi. Ne morete zgrešiti z vodo z okusom mete ali melise in limone, malce bolj posebna bo, če jo osvežimo z ingverjem.

Če bomo stregli koktajle, nikjer ne piše, da morajo biti pripravljeni z alkoholom, okusne, pisane in privlačne lahko naredimo le iz brezalkoholnih sestavin. Pri tem se prepustimo domišljiji in pijače dopolnimo z različnimi dodatki, na primer svežim ali kandiranim sadjem, oreški, zelišči, sladkimi posipi, ledenimi kockami ali stepeno smetano. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije