BREZ PANIKE

Madež najprej identificiramo, nato se lotimo odstranjevanja

Obstajajo tri glavne skupine, vsaka pa zahteva drugačna sredstva in način čiščenja.
Fotografija: Tkanine z beljakovinskimi madeži peremo na čim nižji temperaturi. FOTO: Grotmarsel/Getty Images
Odpri galerijo
Tkanine z beljakovinskimi madeži peremo na čim nižji temperaturi. FOTO: Grotmarsel/Getty Images

Prazniki so polni veselja, druženja, pa seveda hrane in pijače. A ko je slavnostnega kosila ali večerje konec, prti in oblačila pa popackana, se veselje pogosto konča. Slaba volja je odveč, saj obstajajo načini, kako odstraniti tudi najbolj trdovratne madeže. Prvo pravilo pri vseh vrstah madežev je, da se odstranjevanja lotimo čim prej, a brez panike, saj bomo tako naredili več škode kot koristi.

Nikar zato ob pogledu na mastni madež na novi srajci ne pograbimo robčka, ga oslinimo in začnimo z drgnjenjem, saj bomo tako madež le še bolj vtrli v vlakna. Počakajmo raje tako dolgo, da bomo imeli na voljo primerna čistila. Katera bomo uporabili in kako se bomo lotili odstranjevanja, je odvisno tako od vrste madeža kot tkanine. 

Tanine najdemo v čaju, kavi, jagodičevju, sokovih, rdečem vinu in paradižnikovi omaki. FOTO: Fotoduets/getty Images
Tanine najdemo v čaju, kavi, jagodičevju, sokovih, rdečem vinu in paradižnikovi omaki. FOTO: Fotoduets/getty Images

Nad beljakovine s hladno vodo

Obstajajo tri glavne vrste madežev, in sicer tanini, ki jih najdemo v čaju, kavi, jagodičevju, sokovih, rdečem vinu in paradižnikovi omaki, beljakovine, te so prisotne v vseh mesnih in mlečnih izdelkih, jajcih, pa tudi krvi, ter maščobe. Odstranjevanja taninov se lotimo z mešanico kisa in vode v razmerju ena proti ena. Mešanico nakapamo na madež, počakamo deset do 15 minut in operemo na najvišji temperaturi, ki jo tkanina še prenese.

Beljakovine bomo najhitreje odstranili s sredstvi za odstranjevanje maščob ali sredstvi, ki vsebujejo encime, katero so to, razberemo iz seznama sestavin posameznega čistila. Nekaj kapljic kanemo v hladno vodo in oblačilo namakamo tako dolgo, kot določajo navodila, nato ga v hladni vodi še operemo.

Bistveno pri odstranjevanju madežev, ki vsebujejo beljakovine, je, da se izogibamo topli ali vroči vodi, saj se bo madež v tem primeru zažrl v vlakna in tam ostal, zato tudi pri pranju v pralnem stroju izberemo program s čim nižjo temperaturo, ki naj ne preseže 30 stopinj Celzija. 

Maščobe bomo lažje odstranili iz naravnih kot sintetičnih vlaken, v obeh primerih pa na madež najprej nasujemo otroški puder ali koruzni škrob ter počakamo okrog 15 minut, da bo vpil odvečno maščobo. S ščetko ga nato nežno odstranimo in na madež nanesemo detergent z ustreznimi encimi, ki bodo razbili vezi med molekulami maščobe in vlakni ter ga z mehko zobno ščetko vtremo v tkanino. Na koncu oblačilo operemo kot običajno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije