Triki, ki olajšajo čiščenje, so vedno dobrodošli. Zlasti taki, ki hkrati omogočajo še prihranek. Poglejte nekaj napotkov za čiščenje brez kemičnih čistil.
Dno ponve
Dno ponve ali druge posode, ki zaradi kuhanja velikokrat počrni, boste najlažje očistili z dvema odličnima zaveznikoma čistoče: jedilno sodo in alkoholnim kisom. Ponev obrnite narobe, njeno dno posujte z jedilno sodo ter prelijte s kisom. Počakajte nekaj minut, da mešanica raztopi umazanijo, in jo nato zdrgnite s spužvasto gobico.
Madeži na vzmetnici
V plastenki z razpršilom zmešajte enake količine jedilne sode, detergenta za pomivanje posode in alkoholnega kisa. Dobro pretresite in poškropite madež na vzmetnici. Počakajte nekaj minut, ga popivnajte z običajno gobico ter zdrgnite od roba proti notranjosti. Počakajte, da se posuši in ga posesajte.
Madeži vode na leseni mizi
Na madež, ki je na mizi ostal zaradi razlite vode, namažite majonezo in jo zloščite s krpo.
Vodni kamen
Kadar vaše pipe v kopalnici prekrije vodni kamen, nanje položite v alkoholni kis namočene krpe in počakajte, da se kamen raztopi. Čas, ki ga boste namenili čakanju, je odvisen od debeline oblog, sicer pa velja: čim dlje, tem bolje. Pipe nato obrišite v vlažno krpo in na koncu še s suho.
Pečica
V gosto pasto zmešajte jedilno sodo, alkoholni kis, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja limone. Odstranite rešetke in jih očistite z mešanico. Pasto nato nanesite na stene pečice ter na njena vrata in jo pustite delovati čez noč. Zjutraj jo odstranite z vlažno krpo.
Deska za rezanje
Leseno desko natrite s pasto iz jedilne sode in vode, počakajte deset minut ter jo nato splaknite s čisto vodo. Plastično desko posujte z grobo mleto soljo in jo zdrgnite s polovico limone.
Bakrena posoda
Če imate bakreno posodo, ji boste sijaj najlažje povrnili s kečapom. Zmešajte sol in kečap v enakih odmerkih ter s krpo v krožnih gibih mešanico nanesite na posodo in jo zloščite do prvotnega sijaja.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: