Zadovoljstvo brez prenajedanja

Ko se zavedate svojih vzorcev in ravnanja, jih lahko spremenite. Vzpostavite ravnovesje na življenjskih področjih, na katerih ga nimate.
Fotografija: Vrzel med lakoto in izbiro v umu opazite in premostite, če ne ravnate nagonsko.
Odpri galerijo
Vrzel med lakoto in izbiro v umu opazite in premostite, če ne ravnate nagonsko.

Vzdrževanje idealne teže je fizični znak, da ste v ravnovesju. Ko ste zadovoljni in izpolnjeni, to pomeni, da so vaša čustva in um v ravnovesju, poudarja ameriški ajurvedski zdravnik in avtor duhovnih knjig Deepak Chopra. Biti v ravnovesju pomeni tudi, da dovolj spite, omejite stres, uživate primerno zdravo hrano, vzdržujte pozitivna čustva in splošni občutek dobrega počutja.
Sklenite mir s svojim telesom; cilj naj ne bo hujšanje, ampak dobro počutje. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Sklenite mir s svojim telesom; cilj naj ne bo hujšanje, ampak dobro počutje. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Šele ko se zavedate svojih vzorcev in ravnanja, jih lahko spremenite. Preden se odločite, da boste npr. nekaj nezdravega prigriznili, se v umu pojavi kratka vrzel. Choopra pravi, da tam obstaja prostor med lakoto in izbiro. Ko se odločate zavestno in ne nagonsko, se nova pot vtisne v možgane. Le ko ste zavestni, lahko nadzorujete svoje življenje (in prehranjevanje), sicer ste le marioneta možganov, kar pomeni, da vaše odločitve niso v resnici vaše, ampak mehanične ponovitve preteklih odločitev in zakoreninjenih vzorcev.

Predajate se trenutnim impulzom in jih pozneje obžalujete. Še posebno pogosto zdrsnete v star način delovanja, kadar ste utrujeni ali pod stresom in se ne nadzorujete. Nazaj v nezavedne škodljive navade vas lahko spravijo impulzivnost, depresija, nemir, vloga žrtve, nemoč ... Če živite zavestno, vas spremljajo pozornost, zanimanje, radovednost, stabilna čustva, gotovost, odprtost, prilagodljivost.

Možgani se najprej odzovejo na nagone, impulze, poželenje in želje, šele pozneje pridejo na vrsto opozorila, da bomo nekaj pozneje obžalovali in da ni dobro za nas. A če ste zavestni, se znate spopadati z negotovostjo in nepredvidljivostjo. Izkušnje so vas naučile, da ima tudi negotovost svojo modrost – brez nje bi bilo življenje popolnoma dolgočasno in predvidljivo. Jezdite torej na valu nepredvidljivosti, ne da bi vas spravila s tira, bodite pozorni in odzivni v vseh življenjskih položajih in izzivih. Vaš manifest naj bo: »Moje telo odraža, kar želim. Želim imeti idealno težo, se počutiti lahko in veselo. Želim biti zadovoljna s svojim videzom, spočita in osrediščena. Želim se počutiti dobro.«

Ne borite se proti sebi. Ignorirajte kalorije. Opustite dietno hrano in jejte zdravo. Zavedajte se, kako lačni ste v resnici, preden planete na pregrehe. Vzpostavite ravnovesje na življenjskih področjih, na katerih ga nimate, in se spopadajte z rečmi, ki vas mečejo iz ravnovesja. Predvsem pa poiščite zadovoljstvo v življenju brez prenajedanja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije