VITAMIN E

Zavira prezgodnje staranje, a lahko ga je v telesu tudi preveč

Največ vitamina E je v hladno stiskanih rastlinskih oljih, vsebujejo ga tudi oreščki, špinača, fižol, avokado, brokoli, rumenjak.
Fotografija: Dragocen je tudi za kožo. FOTOGRAFIJE: Guliver, Getty Images
Odpri galerijo
Dragocen je tudi za kožo. FOTOGRAFIJE: Guliver, Getty Images

Ste vedeli, da je vitamin E glavni antioksidant v našem telesu? Je izjemno dragocen za naš imunski sistem, saj celice varuje pred poškodbami kisikovih prostih radikalov in tako preprečuje številna obolenja.

Denimo sladkorno bolezen, rakava obolenja, katarakto, vnetja, arteriosklerozo in srčno-žilne bolezni, zavira tudi prezgodnje staranje, pojasnjuje Miran Golub, predsednik lekarniške zbornice: »Vpliv ima tudi na presnovo ogljikovih hidratov in delovanje inzulina. Poleg tega pomaga pri popravilih DNK in izboljšuje presnovni proces. Prav tako ima pomembno vlogo pri zaščiti kože, jeter in oči.«

Telo ne more izdelati vitamina E, zato se moramo z njim založiti z ustrezno hrano.
Telo ne more izdelati vitamina E, zato se moramo z njim založiti z ustrezno hrano.

Telo ne more izdelati vitamina E, zato se moramo z njim založiti z ustrezno prehrano: »Največ ga najdemo v hladno stiskanih rastlinskih oljih z bogato vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin, ki jih vitamin E prav tako varuje pred oksidacijo,« nadaljuje sogovornik. »Takšna so na primer olje pšeničnih kalčkov, sončnično olje, repično olje, sojino olje, olivno olje in olje koruznih kalčkov. Bogat vir tega vitamina so mandlji in drugi oreščki, kalčki, špinača, fižol, gorčica, olive, ohrovt, avokado, brokoli, rumenjak, papaja, sončnična semena, repa, zelena listnata zelenjava, polnozrnate žitarice in nekateri mlečni izdelki.«

Lahko ga je tudi preveč


Za pokritje dnevnih potreb zadostuje denimo 20 g olivnega olja ali 50 g lešnikov, a pozor: vitamin E hitro oksidira ob prisotnosti kisika in svetlobe. »Veliko bolj obstojen je na toploti. Pri globoko zamrznjenih živilih se njegova količina postopoma zmanjšuje,« pristavlja sogovornik z Lekarniške zbornice Slovenije. Odrasli moramo vsak dan zaužiti od 10 do 15 mg vitamina E, otroci od 5 do 6 mg, nadaljuje: »Njegovo pomanjkanje se pojavlja pri ljudeh, ki imajo težave z absorpcijo maščob, bolnikih s cistično fibrozo in pri nedonošenčkih, ki še nimajo zadostnih zalog. Pomanjkanje povzroči propadanje rdečih krvničk in poškodbe živcev, slabo ravnotežje in koordinacijo, oksidacijo telesnih membran in napredovanje kroničnih bolezni.«

Odrasli ga potrebujejo do 15 mg na dan, otroci do 6.
Odrasli ga potrebujejo do 15 mg na dan, otroci do 6.

Ob nepozornosti in uživanju prehranskih dopolnil na lastno pest ga lahko zaužijemo tudi preveč, sklene Golub: »Presežek oziroma predoziranje vitamina E (več kot 1000 mg na dan) povečuje potrebo po vitaminih A in K, vpliva na strjevanje krvi, poveča se tudi nevarnost za obolenja srca in ožilja, motnje vida in oslabelost mišic. Simptomi predoziranja so driska, glavobol, slabost in utrujenost.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije