ZDRAVA NAVADA

Zato bi morali pred kavo popiti kozarec vode

Kozarec vode, zlasti pred prvo jutranjo kavo, ublaži morebitno spahovanje, pekočo zgago in tudi tiščanje v želodcu.
Fotografija: Pred prvo in vsako naslednjo skodelico kave je iz več razlogov priporočljivo popiti kozarec vode. FOTO: Pheelings Media/Gettyimages
Odpri galerijo
Pred prvo in vsako naslednjo skodelico kave je iz več razlogov priporočljivo popiti kozarec vode. FOTO: Pheelings Media/Gettyimages

Večina se sicer zaveda, da pitje kave ali pravega čaja zjutraj na prazen želodec ni najboljša ideja. A večina se prav tako ni pripravljena odpovedati tej rutini.

Zato je dobro vedeti, kako čim bolj izničiti negativne učinke pitja katere od teh poživljajočih pijač pred zajtrkom. Rešitev je preprosta: preden si privoščite skodelico kave ali čaja, popijte kozarec vode. In še nekaj: tega se ne držite le zjutraj, temveč tudi v drugih delih dneva.

Učinek kisline iz kave bo minimalen

Veste, tisti pekoč občutek v želodcu ali zoprno vračanje želodčne kisline v požiralnik, kar se včasih pojavi takoj, ko popijete skodelico kave? Oba simptoma povzroča kislina, ki je prisotna tako v kavi kot v pravem čaju.

PH kave znaša 5, pH pravega čaja okoli 6 kar pomeni, da gre za kisli pijači. Voda je s pH vrednostjo 7 nevtralna. Pitje kave ali čaja na prazen želodec poveča kislost v tem delu prebavil, kar izzove kratkotrajne pa tudi dolgoročne težave.  

Voda pred kavo ali čajem kislino nekoliko nevtralizira in njeni negativni učinki so manj izraziti.

Manjši bo negativen vpliv kave ali čaja na zobe

Zaradi visoke vsebnosti naravnih barvil tako kava kot pravi čaj na zobeh puščata madeže v obliki temnih lis.

Obarvani zobje niso na pogled nič kaj lepi, je pa madeže, ki jih na njih puščata ti pijači, mogoče preprečiti tako, da pred skodelico teh popijete kozarec vode. Ta bo na zobeh pustila filter, ki bo preprečil pretirano obarvanje sklenine.

Priporočljivo je tudi, da po pitju kave ali čaja zobe splaknete z običajno vodo.

Hvaležni vam bodo tudi zobje. FOTO: Fizkes/Gettyimages
Hvaležni vam bodo tudi zobje. FOTO: Fizkes/Gettyimages

Nižje bo tveganje za nastanek rane na želodcu

Kot že omenjeno, sta tako kava in čaj kisli pijači, ki ob tem spodbujata še izločanje želodčne kisline. Kombinacija želodčni sluznici na dolgi rok škoduje in lahko na njej povzroči rane.

Kozarec vode pred kavo ali čajem to neljubo posledico prepreči oziroma znatno ublaži tveganje zanjo.

Hidratacija bo boljša

Telo zjutraj potrebuje nov zalogaj tekočine. Praviloma se zbujamo dehidrirani in gašenje žeje s kavo ali čajem res ni najboljša ideja.

Obe pijači sta namreč diuretika, ki spodbujata izločanje vode iz telesa. Zato: preden posežete po pijači, ki naj bi vas prebudila, popijte kozarec vode in telesu tako zagotovite tisto, po čemer zjutraj najbolj hrepeni.

Zaradi primerne hidratacije in diuretičnega učinka omenjenih pijač je kozarec vode pred njima priporočljivo popiti v katerem koli delu dneva.

Najprej voda, potem pa kava. FOTO: Bongkarnthanyakij/gettyimages
Najprej voda, potem pa kava. FOTO: Bongkarnthanyakij/gettyimages

Večina negativnih posledic bo manj izrazita

Domala vsi zdravniki in prehranski strokovnjaki opozarjajo, da pitje kave ali pravega čaja na prazen želodec ni najboljša ideja, saj z več vidikov škoduje zdravju. Osnovno priporočilo se glasi: najprej zajtrk, nato šele priljubljeno poživilo. Najbolje nekje pol ure po prvem obroku dneva.

Na žalost je opozorilo pogosto preslišano. Če ga ignorirate tudi sami, je dobro vedeti, da je za kar najbolj učinkovito blaženje negativnih učinkov pitja kave ali čaja na prazen želodec, pred skodelico priporočljivo zaužiti kozarec vode.

Vse slabe plati jutranjega poživila bodo tako manj občutne in na dolgi rok vam bo zdravje zagotovo hvaležno.

Povzeto po portalu alwyyn.com

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije