PRI VEČJIH TELESNIH NAPORIH

Banana za zdravo srce in ledvice. Uporaben tudi olupek

Banane vsebujejo veliko kalija in vlaknin, ki prispevajo k redni prebavi, dvigajo razpoloženje.
Fotografija: Banane nam pomagajo tudi pri večjih telesnih naporih. FOTO: Antonio_diaz Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Banane nam pomagajo tudi pri večjih telesnih naporih. FOTO: Antonio_diaz Getty Images, Istockphoto

Po uporabi so banane za rižem, pšenico in koruzo četrta rastlina na svetu. Sicer niso tako polne antioksidantov kot borovnice in ne tako privlačne kot jabolko, a z vidika zdravja prav tako priporočljive. V

sebujejo vitamine A, C, D, E, B6 pa minerale magnezij, kalij, kalcij in železo, ki blagodejno delujejo na naš organizem, zaradi česar se priporočajo v vsakodnevni prehrani.

Pečena banana s pomarančnim sirupom. FOTO: 9chai Getty Images, Istockphoto
Pečena banana s pomarančnim sirupom. FOTO: 9chai Getty Images, Istockphoto

Pri večjih telesnih naporih

Začnimo kar pri kaliju, ta pomaga uravnavati krvni tlak, preprečuje nastanek srčno-žilnih obolenj ter skrbi za zdravje ledvic. Banane nam pomagajo tudi pri večjih telesnih naporih: če jih pojemo po naporni vadbi, nam bodo povrnile energijo, ker vsebujejo veliko naravnega sladkorja, ki gre hitro v kri, jih imajo radi športniki tudi pred ali med tekmo, na primer teniški igralci.

Vsebujejo tudi vlaknine, ki jih mnogi ne zaužijejo dovolj: ženske naj bi jih zaužile 25 g na dan, moški 38. Visoka vsebnost vlaknin upočasnjuje prehod hrane iz želodca v tanko črevo, kar upočasni dvig sladkorja v krvi po obroku in podaljšuje občutek sitosti. Vlaknine, ki jih najdemo v bananah, hkrati pripomorejo k redni prebavi in izboljšujejo inzulinsko rezistenco.

Ker dajo pospešek v obliki energije, jih imajo radi športniki. FOTO: Guliver, Getty Images
Ker dajo pospešek v obliki energije, jih imajo radi športniki. FOTO: Guliver, Getty Images
Sladke in zdrave FOTO: Guliver, Getty Images
Sladke in zdrave FOTO: Guliver, Getty Images

Pomirjajoče delujejo na želodec

Koristile naj bi pri driski, poleg tega pomirjajoče delujejo na želodec. In še: kombinacija vitaminov, mineralov in vlaknin dviga razpoloženje. Vse več dokazov je, da lahko živila z več ogljikovimi hidrati in malo beljakovinami, med te spadajo tudi banane, preženejo slabo voljo, nas umirijo in celo uspavajo. Pa tudi koncentracijo naj bi izboljšale, je pokazala neka raziskava, v kateri so sodelovali študenti: tisti, ki so zjutraj pojedli banano, so imeli čez dan boljšo koncentracijo.

Svetlo rumene s čvrstim mesom nam dajo energijo na dolgi rok, super zrele in mehke, pri katerih se je večina škroba spremenila v sladkor, pa nam dajo trenutni pospešek energije. Nezrelih, zelenih, ne jemo, vsebujejo škrob, ki ga ne moremo prebaviti, v debelem črevesju fermentira in povzroča vetrove. Zrele banane niso samo slajše, so tudi laže prebavljive. Tudi posušene lahko kupimo, te vsebujejo še več kalija in vlaknin kot zrele, a tudi več sladkorja, zato se ne priporočajo v prehrani tistih, ki poskušajo izgubiti kak kilogram.

Pa tudi drugi si jih privoščimo zmerno in občasno.

In preden boste zavrgli olupek, ga lahko uporabite: z notranjo stranjo podrgnemo po koži na obrazu, zlasti bo hvaležna suha koža. Poleg tega naj bi blažila srbečico, tudi manjše praske naj bi se hitreje zacelile, če po njih podrgnemo z notranjo stranjo lupino banane. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije