PREBAVA

Tri pomembna pravila, če vas muči prebava

Težave s prebavo odpravite z upoštevanjem treh preprostih pravil.
Fotografija: Živila rastlinskega izvora in feremntirana hrana so zaveznice dobre prebave. FOTO: Monstarrr/Gettyimages
Odpri galerijo
Živila rastlinskega izvora in feremntirana hrana so zaveznice dobre prebave. FOTO: Monstarrr/Gettyimages

Z uravnoteženo prehrano, pitjem primerne količine tekočine, s pogostim uživanjem nekaterih živil in z rednim gibanjem je mogoče odpraviti težave s prebavo, kot so napenjanje, plini, zgaga in vnetja prebavil. Zlasti zaprtje pa lahko ublažite že z upoštevanjem treh preprostih nasvetov.

Jejte čim več živil rastlinskega izvora

Predvsem živila iz celih žit, svežega sadja in zelenjave, semen, stročnic, lupinastih plodov. Vsaj polovica vseh dnevnih obrokov bi morala biti sestavljena iz teh živil, ki so bogata z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti in pozitivno vplivajo na delovanje prebavil.

Voda je zelo pomembna

Primerna hidracija prav tako pripomore k dobri prebavi. Zato je pomembno, da dnevno zaužijete dovolj vode ali nesladkanih čajev. Voda v kombinaciji z vlakninami blatu poveča prostornino, zato je to mehkejše in se lažje ter hitreje izloči iz telesa.

Skrbite za zdravo črevesno floro

V prebavilih in črevesju so nepogrešljivi mikroorganizmi za dobro prebavo. Ključno pri tem je pravilno ravnovesje teh, kar vpliva na delovanje vsega telesa. Porušeno ravnovesje črevesnih bakterij lahko povzroča tudi številne psihične in fizične težave, zato je vzdrževanje zdrave mikroflore obvezno tudi za dobro delovanje prebave.

Na črevesno mikrofloro pozitivno vplivajo probiotična živila, kot so jogurt, kefir, juha kimči, kombuča, kefir, kislo zelje in druga fermentirana živila, zato naj bodo obvezna sestavina jedilnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije