Recept: mesni krompirjevi cmoki
Imenitna krepka jed, ki se prileže pozimi; za nadev uporabimo mleto meso ali ostanke pečenke.
Odpri galerijo
Krompirjeve cmoke običajno pripravimo s sadnim nadevom, bodisi s celimi marelicami ali slivami bodisi z gosto marmelado, zraven ponudimo jabolčni kompot. Lahko pa jih naredimo na slano, z nadevom iz mletega mesa, ki ga pripravimo podobno kot polivko za testenine, vendar bolj gostega, da ne bo uhajal iz cmokov.
Lahko so samostojen obrok, zraven postrežemo svežo solato ali dušeno kislo zelje ali repo.
Lahko so samostojen obrok, zraven postrežemo svežo solato ali dušeno kislo zelje ali repo.
Za 4 osebe:
1,5 kg krompirja
2 jajci
30 dag moke
400 g mletega mesa
1 večja čebula
3–4 stroki česna
1 žlica paradižnikove omake
1 žlica posušene jušne zelenjave
mleta kumina, sol, poper
olje, maslo
1 skodelica ocvirkov
šopek peteršilja
V lonec damo kuhati cel krompir. Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo meso in ga med mešanjem pražimo, dokler ne porjavi. Dodamo paradižnik in začinimo z zelenjavo, soljo in poprom. Premešamo in dušimo dobre pol ure, vmes večkrat premešamo. Krompir še topel olupimo in zmečkamo. Dodamo jajce, sol, rezino masla in moko ter zgnetemo gladko testo. Po potrebi dodajamo moko. Razvaljamo na dober centimeter, izrežemo kvadrate, nanje nadevamo po žlico mesa in oblikujemo cmoke. Skuhamo jih v slanem kropu, odcedimo in ponudimo potresene z vročimi ocvirki in svežim sesekljanim peteršiljem.
1,5 kg krompirja
2 jajci
30 dag moke
400 g mletega mesa
1 večja čebula
3–4 stroki česna
1 žlica paradižnikove omake
1 žlica posušene jušne zelenjave
mleta kumina, sol, poper
olje, maslo
1 skodelica ocvirkov
šopek peteršilja
V lonec damo kuhati cel krompir. Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo meso in ga med mešanjem pražimo, dokler ne porjavi. Dodamo paradižnik in začinimo z zelenjavo, soljo in poprom. Premešamo in dušimo dobre pol ure, vmes večkrat premešamo. Krompir še topel olupimo in zmečkamo. Dodamo jajce, sol, rezino masla in moko ter zgnetemo gladko testo. Po potrebi dodajamo moko. Razvaljamo na dober centimeter, izrežemo kvadrate, nanje nadevamo po žlico mesa in oblikujemo cmoke. Skuhamo jih v slanem kropu, odcedimo in ponudimo potresene z vročimi ocvirki in svežim sesekljanim peteršiljem.