BODITE POZORNI

Raziskava razkrila: To so živila, ki so škodljiva kot alkohol

Raziskava je pokazala nevarne posledice uživanja te vrste sladkorja. 
Fotografija: Sporen je tudi javorjev sirup. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Sporen je tudi javorjev sirup. FOTO: Getty Images/istockphoto

LJUBLJANA – Rafinirana fruktoza naj bi bila škodljiva enako kot alkohol. Danes vemo, da je rafinirana fruktoza za jetra strupena, je t. i. hepatotoksin. Redno uživanje rafinirane fruktoze škodljivo vpliva na organizem, precej podobno, kot če redno uživamo alkohol, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Kakšne so posledice?

Skrb vzbujajoče je, da na policah naših trgovin še vedno najdemo rafinirano fruktozo, ki jo oglašujejo kot sladkor, primeren za sladkorne bolnike, čeprav je vedno več raziskav, s katerimi je bilo dokazano, da je prav povečana uporaba sladkorja, predvsem sladkorja v obliki rafinirane fruktoze, kriva, da so se zelo razširile civilizacijske bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk, debelost, diabetes tipa 2 in mnoge druge.

Zakaj fruktoza ni škodljiva, če jo zaužijemo s sadjem? 

Če fruktozo uživamo v obliki sadja, ni škodljiva. V sadju sladkor ni tako zgoščen, kot je v rafinirani obliki, s sadjem pa hkrati zaužijemo tudi vlaknine, ki upočasnijo porabo fruktoze v telesu. Sadje vsebuje vitamine in druge antioksidante, ki nevtralizirajo škodljive učinke pri presnovi fruktoze.

Sporna je torej redna in prekomerna uporaba rafinirane fruktoze, in sicer v obliki namiznega sladkorja, same fruktoze ali drugih sladil (agavin sirup, med, javorjev sirup itd.).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije