RAZKUŽEVANJE

Preprečimo okužbo

Z antiseptiki si razkužimo roke, z razkužili pa površine; oboji preprečujejo razrast bakterij in klic ter jih uničujejo.
Fotografija: Če si želite z robčki razkužiti roke, preverite, ali vsebujejo antiseptik. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če si želite z robčki razkužiti roke, preverite, ali vsebujejo antiseptik. FOTO: Guliver/Getty Images

Z razkuževanjem se prvič srečamo, ko obiščemo zdravnika ali bolnišnico. No, če smo natančni, gre v večini primerov za antiseptike. Te nanašamo na kožo in preprečimo razmnoževanje mikroorganizmov ter posledično okužbo z njimi. Kar se tiče razkužil, pa velja, da se uporabljajo za površine in inštrumente.

Osredotočili se bomo predvsem na antiseptike, s katerimi razkužimo roke ali manjšo rano. »Pri oskrbi rane je pomemben predvsem pravilen pristop. Najprej jo je treba mehansko očistiti, in sicer z izpiranjem pod tekočo vodo, še boljša izbira je fiziološka raztopina. Nato jo razkužimo z ustreznim antiseptikom, potem pa zaščitimo s sterilno gazo, ki jo predhodno namočimo s fiziološko raztopino, da se ne prilepi na rano, ali z obližem, kar zmanjša možnost okužbe in zagotovi mehansko zaščito,« nam je povedal Milan Balaban, mag. farm., iz Lekarne Ljubljana. Pomembno je, da se pri uporabi antiseptika držimo navodil, zapisanih na embalaži, da ga nanesemo v zadostni količini ter pustimo, da deluje dovolj dolgo, brez spiranja ali brisanja, na primer 2 do 4 razprške pustimo delovati 30 sekund.


Z razkužili odstranimo mikrobe hitreje in tudi učinkoviteje kot z navadnim umivanjem. FOTO: Uroš Hočevar
Z razkužili odstranimo mikrobe hitreje in tudi učinkoviteje kot z navadnim umivanjem. FOTO: Uroš Hočevar
»Pri izbiri izdelka za higiensko razkuževanje rok je pomembno preveriti, ali je res primeren za ta namen, saj poznamo tudi robčke za vlaženje rok, ki ne vsebujejo antiseptika, roke očistijo, vendar jih ne razkužijo,« pove Balaban in poudari, da bo izdelek ne glede na obliko in sestavo učinkovit, če ga uporabljamo skladno z navodili proizvajalca. »Najpomembneje je, da izberemo izdelek, ki nam ustreza in ki ga bomo dejansko uporabljali, npr. na potovanjih ali ko si ne moremo umiti rok pod tekočo vodo in z milom.«

V kuhinji uporabljajte rokavice

Razkužil ne uporabljamo samo, ko nam ponagaja zdravje, ampak tudi v kuhinji. Kot poudarijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), z razkuževanjem za 99 odstotkov zmanjšamo število mikroorganizmov – tistih, ki povzročajo okužbe pri človeku. Pri tem lahko uporabimo vročo vodo ali toploto pa tudi kemijska razkužila.


Rano je treba razkužiti. FOTO: Jure Eržen
Rano je treba razkužiti. FOTO: Jure Eržen
Prvi način je zelo učinkovit, hiter in poceni. Prav tako ne škodi zdravju. Tako kot ocetna kislina (jedilni kis), ki prav tako uničuje bakterije in je primerna za čiščenje v kuhinji. Povsem drugače pa je lahko v primeru uporabe kemijskih razkužil. Ti ne obremenjujejo le odpadnih voda (denimo čistila za odtoke, odstranjevalci madežev ...), uničujejo lahko tudi našo kožo. Če jih uporabljamo, si roke zaščitimo z rokavicami ter prostor ustrezno prezračimo.

»Pomembno je, da preberemo varnostne informacije na embalaži, saj se tako podučimo o tveganjih in ustreznih ukrepih za varno uporabo izdelka. Na etiketi so tudi podatki, kako ukrepati v primeru napačne uporabe ali nesreče,« svetujejo na NIJZ. In še, da v primeru obiska pri zdravniku s sabo vzamemo originalno embalažo. In kar je najpomembneje: »Z nekritično uporabo razkužil povzročamo bakterijsko odpornost proti razkužilom. Zato v običajnih razmerah v gospodinjstvu vzdržujemo čistočo s toplo vodo in čistili, z mehanskim odstranjevanjem nečistoče in z razkuževanjem z vročo vodo, predvsem pa s sprotnim in rednim čiščenjem.« 

Čiščenje s kemikalijami škoduje zdravju. FOTO: Guliver/Getty Images
Čiščenje s kemikalijami škoduje zdravju. FOTO: Guliver/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije