OKUSI
Pospravljamo hladilnik
Spomladi telo očistimo strupov, ki so se nalagali pozimi, najraje s čim grenkim, pa tudi z zmernim postom.
Odpri galerijo
Kuhanja sem se lotila z mislijo na pomladno utrujenost in brezvoljnost, kar je menda značilnost tega letnega časa, in zato ni treba, da bi me kaj skrbelo. Zaloge pozitivne energije, svetlobe, mineralov in vitaminov so pošle kakor tudi zaloge zimske zelenjave. Nič, treba bo potrpežljivo počakati na nov val zelenja in življenja, medtem pa se lahko znebim pajčevine po vseh kotih, naredim red po predalih in operem šipe na oknih, da ne bo videti, kot da je vsak dan siv in meglen.
V kuhinji se da pomagati k boljšemu počutju celo pri tako zahrbtni težavi, kot je spomladanska utrujenost. Vsako leto v tem času se spomnim na ajurvedo, indijsko medicino, ki ima veliko nasvetov za prehod iz zime v pomlad. Tako sem se lotila ponavljanja lanske snovi. Ajurveda priporoča, da se v tem času predvsem očistimo strupov, ki so se v hladnem obdobju leta neopazno nalagali v našem telesu, tako kot je prah legal na zgornje police knjižne omare. Zaradi toksinov smo utrujeni, težke noge vlečemo za seboj, že misel na akcijo je naporna, nad glavo visijo koprenasti oblaki zaskrbljenosti. Po ajurvedi je hrana zdravilo. Za razstrupljanje je treba v kuhinji uporabljati vsestransko začimbo kurkumo, topel in poživljajoč ingver, poper, koriander in cimet. Iz semen janeža in kumine kuhamo čaj ali jih dodamo kar med hrano. Zapovedan okus tega obdobja je trpko grenko, torej radič, motovilec, regrat, šparglji, mladi listi koprive. Za dobro čistilno akcijo je priporočljiv tudi zmeren post, na primer en dan v tednu samo zelenjavna juha.
S temi očmi sem opazovala svojo kuhinjo, ki naj bi bila spomladi nekakšna lekarna. Iz hladilnika sem potegnila nekaj vrečk z zelenjavo in se zamislila. Detox juha, torej, iz vsega, kar najdem v hladilniku. Pa še pospravljen bo, kar bo tudi prispevalo k boljšemu razpoloženju. Našla sem zguban gomolj rdeče pese, par uvelih korenčkov, nekaj lepih glavic brstičnega ohrovta, krompir, ki na srečo še ni začel kaliti, ingverjevo korenino imam vedno v hladilniku, zelišča so na vrtu. Vse je šlo v en lonec (po ajurvedi se v tem obdobju odsvetuje pretirana fizična aktivnost), sveža zelišča in česen pa sem dodala čisto na koncu, da je bila juha bolj detoksična. Ne morem je prehvaliti, res pa ni bila čisto po ajurvedi, ampak bolj po občutku. Brez težav bi jo jedla vsak teden, najbrž bi pomagalo.
V kuhinji se da pomagati k boljšemu počutju celo pri tako zahrbtni težavi, kot je spomladanska utrujenost. Vsako leto v tem času se spomnim na ajurvedo, indijsko medicino, ki ima veliko nasvetov za prehod iz zime v pomlad. Tako sem se lotila ponavljanja lanske snovi. Ajurveda priporoča, da se v tem času predvsem očistimo strupov, ki so se v hladnem obdobju leta neopazno nalagali v našem telesu, tako kot je prah legal na zgornje police knjižne omare. Zaradi toksinov smo utrujeni, težke noge vlečemo za seboj, že misel na akcijo je naporna, nad glavo visijo koprenasti oblaki zaskrbljenosti. Po ajurvedi je hrana zdravilo. Za razstrupljanje je treba v kuhinji uporabljati vsestransko začimbo kurkumo, topel in poživljajoč ingver, poper, koriander in cimet. Iz semen janeža in kumine kuhamo čaj ali jih dodamo kar med hrano. Zapovedan okus tega obdobja je trpko grenko, torej radič, motovilec, regrat, šparglji, mladi listi koprive. Za dobro čistilno akcijo je priporočljiv tudi zmeren post, na primer en dan v tednu samo zelenjavna juha.
S temi očmi sem opazovala svojo kuhinjo, ki naj bi bila spomladi nekakšna lekarna. Iz hladilnika sem potegnila nekaj vrečk z zelenjavo in se zamislila. Detox juha, torej, iz vsega, kar najdem v hladilniku. Pa še pospravljen bo, kar bo tudi prispevalo k boljšemu razpoloženju. Našla sem zguban gomolj rdeče pese, par uvelih korenčkov, nekaj lepih glavic brstičnega ohrovta, krompir, ki na srečo še ni začel kaliti, ingverjevo korenino imam vedno v hladilniku, zelišča so na vrtu. Vse je šlo v en lonec (po ajurvedi se v tem obdobju odsvetuje pretirana fizična aktivnost), sveža zelišča in česen pa sem dodala čisto na koncu, da je bila juha bolj detoksična. Ne morem je prehvaliti, res pa ni bila čisto po ajurvedi, ampak bolj po občutku. Brez težav bi jo jedla vsak teden, najbrž bi pomagalo.
Detox juha
Zelo okusno kremno juho pripravimo iz različne zelenjave in zgostimo z arašidovim maslom ter indijskimi oreščki namesto podmetom iz moke. Zaradi oreškov je hranilna in nasitna.
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Popražimo jo na čisto malo olja, le toliko, da zadiši, nato zalijemo z vodo in skuhamo do mehkega.
Približno tretjino juhe z zajemalko preložimo v dober blender, dodamo indijske oreščke, arašidovo maslo, sveža zelišča, osmukana z vejic, in česen. Gladko zmiksamo in vrnemo v lonec, da se juha ponovno segreje. Ponudimo takoj.
rdeča pesa
100 g brstičnega ohrovta
korenček
krompir
kos ingverjeve korenine
žlica oljčnega olja
svež rožmarin
svež timijan
česen
sol in poper
pest indijskih oreščkov
žlica arašidovega masla
Zelo okusno kremno juho pripravimo iz različne zelenjave in zgostimo z arašidovim maslom ter indijskimi oreščki namesto podmetom iz moke. Zaradi oreškov je hranilna in nasitna.
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Popražimo jo na čisto malo olja, le toliko, da zadiši, nato zalijemo z vodo in skuhamo do mehkega.
Približno tretjino juhe z zajemalko preložimo v dober blender, dodamo indijske oreščke, arašidovo maslo, sveža zelišča, osmukana z vejic, in česen. Gladko zmiksamo in vrnemo v lonec, da se juha ponovno segreje. Ponudimo takoj.
rdeča pesa
100 g brstičnega ohrovta
korenček
krompir
kos ingverjeve korenine
žlica oljčnega olja
svež rožmarin
svež timijan
česen
sol in poper
pest indijskih oreščkov
žlica arašidovega masla