NERESNICE

Pet največjih zmot o prehrani

Nasvetov o tem, kaj naj bi in česa naj ne bi jedli, je res veliko in vsem ni pametno verjeti.
Fotografija: Hrana ima prav toliko kalorij popoldne kot zvečer. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Hrana ima prav toliko kalorij popoldne kot zvečer. FOTO: Thinkstock

Roko na srce, dandanes je težko spremljati vse nasvete o zdravi prehrani in iz poplave informacij izluščiti tiste, ki jih je smotrno upoštevati. Kajti med takšnimi in drugačnimi napotki je tudi nemalo mitov. Naslednjih pet morate čim prej pozabiti.

Maščoba je slaba

Nobenega dvoma ni, da maščoba telesu zagotavlja veliko energije. Približno devet kalorij na gram, vendar brez maščobe organizem ne more delovati. Ključni v zdravi prehrani sta njena količina in kakovost. Približno 30 odstotkov dnevno zaužite energije bi moralo izvirati iz maščobe. Pri tem je pomembno izbirati nenasičene, katerih vir so denimo olivno olje, lupinasti plodovi in mastne ribe.

Pozna večerja redi

Obrok lazanje ima prav toliko kalorij popoldne kot zvečer. Pomembnejše kot to, kdaj se jé, je, kaj in koliko se jé. Na koncu vendarle štejejo skupne kalorije. Če boste preveč pojedli za kosilo, bo to imelo na kilograme prav takšen vpliv, kot če boste preveč pojedli zvečer. 

Rjavi sladkor je bolj zdrav od belega

Sladkor je sladkor ne glede na barvo. Oba telesu dovajata enako količino kalorij in imata na porast krvnega sladkorja enak vpliv. Res je, da ima rjavi nekaj več vitaminov in mineralov, a količina teh je zanemarljiva in morali bi ga zaužiti nekaj kilogramov, da bi vplivali na telo. Pretiravati s sladkorjem pa v nobenem primeru ni zdravo. 

Žgane pijače pomagajo prebavi

Tudi to ne bo držalo. Alkohol namreč zavira razgradnjo maščob, te zato dlje ostanejo v želodcu, saj se telo najprej ukvarja s presnovo alkohola, šele nato s presnovo hrane.

Izdelki z oznako 'lahko' so ključ do vitke postave

Oznaka 'lahko' ne pomeni, da izdelek vsebuje manj kalorij. Z odvzemom maščobe namreč hrana izgubi okus, ki ga proizvajalci nadomeščajo z dodajanjem sladkorja in ojačevalcev okusa. Če je na izdelku navedeno, da ne vsebuje sladkorja, so mu dodana umetna sladila. Ta na dolgi rok spodbujajo željo po pravem sladkorju, ki se mu sčasoma ni več mogoče upreti in negativno vpliva tako na zdravje kot na telesno maso.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije