ZALOGE

Odmrznjenega mesa ne smemo spet zamrzniti

Zamrzovanje mesa je najboljši način konzerviranja, vendar le v industrijskih razmerah, to je pri minus 45 stopinjah; doma zamrznjenega porabimo v par mesecih.
Fotografija: V industrijskem postopku meso zamrznejo na minus 45 stopinj.
Odpri galerijo
V industrijskem postopku meso zamrznejo na minus 45 stopinj.

Čeprav najbrž večina potrošnikov sveže meso kupuje sproti v trgovinah ali mesnicah, si nekateri vendarle naredijo večje ali manjše zaloge v domačem zamrzovalniku. To je zlasti smiselno, če živali redimo sami ali večje količine kupujemo pri kmetu. Nekateri pa preprosto ne želijo vsakič, ko gredo v trgovino, razmišljati o tem, temveč v določenih časovnih intervalih opravijo večje nakupe.


Zaupanja vreden mesar je zlata vreden.
Zaupanja vreden mesar je zlata vreden.

Glede na to, da je sveže meso hitro pokvarljivo živilo, ga je treba čim prej pospraviti v zamrzovalnik, tudi če ga nameravamo porabiti čez nekaj dni, je zamrzovanje najbolj varno. Tudi sicer strokovnjaki pravijo, da je to najboljši način konzerviranja mesa, vendar moramo takoj dodati, da to velja za industrijski način, ki ga doma seveda ne moremo izvajati. Meso namreč zamrznejo pri minus 45 stopinjah, kar dosežejo v postopku zamrzovanja s hladnim zrakom, tekočim CO2, tekočim dušikom in tekočim freonom. Nepravilno zamrzovanje in hlajenje pri neustreznih temperaturah lahko privedeta do procesov kvarjenja. V domačem zamrzovalniku te možnosti seveda ni, zato je rok, koliko časa lahko zamrznjenega hranimo, bistveno krajši, največ par mesecev. Na primer, kar bomo kupili letos na kolinah, porabimo do pomladi. Poleg tega je zelo pomembno, da pri spravljanju mesa dosledno skrbimo za higieno, čisti naj bodo posoda in drugi pripomočki pa seveda tudi naše roke. Meso spravimo v plastične posodice ali vrečke, jih dobro stisnemo, da gre ven čim več zraka, in dobro zapremo, na primer z elastiko, še najbolje pa je vrečke vakuumirati.

V industrijskem postopku meso zamrznejo na minus 45 stopinj.
V industrijskem postopku meso zamrznejo na minus 45 stopinj.

Na pakete obvezno napišemo, kaj je notri in kdaj smo jih spravili. Verjemite, da boste v množici zamrznjenega razpoznali kvečjemu, kaj je piščančje in kaj svinjsko, zagotovo pa ne boste vedeli, kateri kosi so namenjeni čemu. Tako se bomo izognili morebitni zadregi, ko bomo za nedeljsko kosilo vzeli iz skrinje paket s pečenko, ki se bo na koncu izkazala za meso za juho. Pri tem povejmo, da nikakor ne smemo odmrznjenega mesa nazaj zamrzniti. Žal pa nam lahko večkrat odmrznjeno in zamrznjeno meso podtaknejo v trgovini, zato bodimo pri nakupu svežega mesa čim bolj previdni. Pravijo, da je dober in zaupanja vreden mesar zlata vreden.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije