KUHARSKA MOJSTROVINA

Odlična švedska božična sladica udeleženke MasterChefa (FOTO)

Imenuje se 'lussekater'.
Fotografija: Anita z nami deli svoje sladke mojstrovine. FOTO: TV 3
Odpri galerijo
Anita z nami deli svoje sladke mojstrovine. FOTO: TV 3

Anita Ferlin, udeleženka prejšnje sezone kuharskega šova MasterChef, se je kuhanja naučila od svoje babice. Danes, odvisno od navdiha in priložnosti, kuha vsak dan, na družabnem profilu pa z nami deli svoje mojstrovine.

Lussekatter (žafranov kolaček – švedska tradicionalna jed za božič; dobesedno 'Lucijine mačke')

Sestavine za testo:

25 g  kvasa                

83 g masla               

0,5 g žafrana                  

100 g sladkorja          

250 ml mleka             

¼ žličke soli               

450 g moke    

1 vaniljev sladkor     

Sestavine za premaz:

100 g masla                 

80 g sladkorja      

1 vaniljev sladkor     

V posodo nadrobimo kvas in ga prelijemo z mlekom, ki smo ga nekoliko zagreli. V terilniku stremo cvetove žafrana, če terilnika nimamo, cvetove nasekljamo z nožem. V posodo dodamo sladkor, vaniljev sladkor, žafranove cvetove in maslo sobne temperature, narezano na manjše kockice. Dodamo tudi 1/3 moke in priklopimo robota. Testo lahko pripravimo tudi ročno, če nimamo robota/mešalnika. Ko se sestavine povežejo, dodamo še 1/3 moke in mesimo dalje. Na koncu dodamo še zadnjo tretjino moke. Testo z robotom mešamo še 13 minut. Če bomo testo delali na roke je čas gnetenja daljši (ok. 20 minut). Dlje ko bomo gnetli testo, boljše bo pecivo.

Med oblikovanimi koščki pustimo kar nekaj prostora, saj narastejo. FOTO: osebni arhiv
Med oblikovanimi koščki pustimo kar nekaj prostora, saj narastejo. FOTO: osebni arhiv

Ko je testo pripravljeno ga pokrijemo in pustimo vzhajati minimalno 1 uro, na toplem.

Ponudimo ob vinu ali likerju. 
Ponudimo ob vinu ali likerju. 

Medtem ko testo vzhaja, zmešamo skupaj maslo, sladkor in vaniljev sladkor. S tem bomo premazali razvaljano testo. Ko je vzhajano, ga razvaljamo na debelino 0,5 cm ter premažemo z mešanico masla in sladkorja. Prepognemo z leve proti sredini in z desne proti sredini. Še nekoliko povaljamo, nato pa narežemo na 1 cm debele trakove. Te trakove najprej zvijemo z ene strani do polovice, nato jih obrnemo in zvijemo še z druge strani, da dobimo obliko črke S. Sproti jih zlagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med njimi pustimo kar nekaj prostora, saj bodo narasli. Ko smo porabili vse testo, pripravljeno pecivo pustimo vzhajati vsaj še 30–40 minut. Nato pa pečemo na 200 stopinj Celzija, po občutku, odvisno od same debeline. Tanjši bodo pečeni v 10–12 minutah, debelejši v 15–17 minutah.

Švedska hrustljava božična sladica. 
Švedska hrustljava božična sladica. 

Pečene ohladimo, premažemo z raztaljenim maslom in posujemo z vanilijevim sladkorjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije