KULINARIKA

Kulinarični dogodek v Gaberju: od klasičnih do modernih zlevank (FOTO)

Najbolj inovativna je bila z jedjo v obliki torte Dragica Nady.
Fotografija: Organizator je za vse obiskovalce pripravil koruzne žgance in golaž.
Odpri galerijo
Organizator je za vse obiskovalce pripravil koruzne žgance in golaž.

Kulturno društvo Zarja Gaberje pri Lendavi je v dvorani vaškega doma pripravilo kulinarični dogodek, in sicer sedmo zlevankijado. Zlevanka je jed iz koruze, ki so jo nekoč naše mame in babice pripravljale v krušni peči ali na klasičnem domačem štedilniku. Da pa spomin na nekdanje kulinarične čase ne bi šel v pozabo, so v omenjenem društvu izzvali vse, ki radi pripravljajo zlevanke, da svoje kulinarično znanje pokažejo širši javnosti.

Nagrajenci v kategoriji klasična in moderna zlevanka. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin
Nagrajenci v kategoriji klasična in moderna zlevanka. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah – klasični in moderni zlevanki. Vsaka pa je morala vsebovati koruzno moko. Klasična je lahko imela tudi različne nadeve, kot so smetana, marmelada, jabolka. Moderna pa še orehe, mak, semena, čokolado, sadje … Na koncu so na ogled postavili 43 vzorcev, od tega 22 klasičnih in 21 modernih.

Letos je imela strokovna komisija v sestavi Angela Toplak, Arpad Berki in Milena Smodiš pri ocenjevanju težko nalogo, saj se do konca niso mogli odločiti, katere jedi so bile najboljše. Ocenjevali so videz, okus in kakovost.

Kulturno društvo je ob tej priložnosti pripravilo tudi bogat kulturni program, na katerem so nastopili pevci iz sosednje Madžarske, zaigrali in zapeli so domači kulturniki, za veseli del pa so poskrbeli Gaberski mantraši. Marija Hren iz Srednje Bistrice je na dogodku predstavila svojo knjigo Moja herbija. Organizator pa je za vse obiskovalce pripravil koruzne žgance in golaž.

ni podpisa
ni podpisa

Ob koncu ocenjevanja so razglasili najboljše zlevanke v vsaki kategoriji. Prvo mesto v klasični je zasedla Judit Štefanec iz Dolgovaških Goric, drugo mesto Hajas Sarolta iz Bejcgyertyánosa na Madžarskem, tretje pa Rozalija Bukovec iz Gornjega Lakoša. Pri pripravi modernih zlevank se je najbolje odrezal Stanislav Vučko iz Gaberja, drugo mesto je zasedlo Društvo žena Pince Marof – Benica, tretje pa Olga Magdič iz Dolgovaških Goric. Priznanje za najbolj inovativno v obliki torte je dobila Dragica Nagy iz Gaberja. Poleg priznanj so prejeli tudi praktične nagrade v obliki bona. Preostali tekmovalci pa so za sodelovanje prejeli zahvalo in knjižico s kulinaričnimi recepti, podelila jih je predsednica društva Elvira Vaupotič Göncz

Gospodinje so bile izvirne.
Gospodinje so bile izvirne.

Dragica Nady iz Gaberja je bila najbolj inovativna.
Dragica Nady iz Gaberja je bila najbolj inovativna.

Kulinarični dogodek so pripravili sedmič.
Kulinarični dogodek so pripravili sedmič.

Raznih oblik in okusov
Raznih oblik in okusov

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije